Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Martikán a jeho pokus o piatu medailu. Už dnes!
Zdielať na

Martikán a jeho pokus o piatu medailu. Už dnes!

V nedeľu sa v areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne začínajú vodnoslalomárske súťaže v rámci Hier XXX. olympiády v Londýne. O ouvertúru sa postarajú kanoisti a kajakári. Slovensko má zástupcu iba v kategórii C1 mužov.

Pamätná Atlanta

V šestnásťmennej štartovej listine figuruje aj meno z hľadiska počtu medailových umiestnení na OH najúspešnejšieho vodného slalomára svetovej histórie Michala Martikána. V roku 1996 v Atlante triumfoval, v Sydney 2000 a Aténach 2004 skončil na striebornom stupienku, do Londýna prišiel ako obhajca zlata z Pekingu 2008.   

"Je to náročná voda, charakterovo úplne iná ako v ktoromkoľvek ďalšom kanáli. Mne sa tam ale jazdí veľmi dobre," predstavil areál Lee Valley White Water Centre Michal Martikán. Vlani na predolympijských pretekoch v ňom triumfoval. Odvtedy tam absolvoval niekoľko kratších sústredení.

"Oproti vlaňajším predolympijským pretekom sa v kanáli zmenilo zopár detailov, niektoré prekážky mierne posunuli. Francúzi si to ´doladili´ podľa svojich predstáv," s neskrývanou dávkou irónie na "diplomatické" iniciatívy ďalšej svetovej vodnoslalomárskej veľmoci podotkol 33-ročný rodák z Liptovského Mikuláša.

Slovenský rekordér

Hneď však zdôraznil, že jemu zmeny neprekážajú. "Už sme si na všetko zvykli počas predchádzajúceho sústredenia, myslím si, že nás už nemajú čím prekvapiť. Každý tréning na takej náročnej vode je však veľmi dobrý. Je potrebné si vyskúšať čo najviac alternatív prejazdov, pretože to, ako budú postavené bránky, bude jasné až pred pretekmi. Verím, že budem na preteky pripravený tak, ako potrebujem a chcem," optimisticky dodal deväťnásobný majster sveta a majiteľ dvanástich zlatých medailí z kontinentálnych šampionátov.

Štartom v Londýne sa zaradí medzi slovenských rekordérov v počte účastí na súťažiach pod piatimi kruhmi. Bude ich mať na svojom konte už päť. Zatiaľ majú toľko iba plavkyňa Martina Moravcová, sánkarka Mária Jasenčáková, biatlonistka Martina Halinárová (štartovala aj pod menami Jašicová a Schwarzbacherová) a bežec na lyžiach Ivan Bátory. V britskej metropole sa piatykrát predstaví aj strelec Jozef Gönci a vzpierač Martin Tešovič. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články