Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovenská nádej na nedeľu? Vodný slalom!
Zdielať na

Slovenská nádej na nedeľu? Vodný slalom!

Vodnoslalomárske súťaže v rámci Hier XXX. olympiády v Londýne sa v areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne začnú v nedeľu 29. júla. Pre Slovensko je vodný slalom jednoznačne najúspešnejším olympijským športom.

1972. Premiéra v Mníchove

Slovenskí vodáci získali v kanáloch pod piatimi kruhmi sedem zlatých, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. To z nich robí aj suverénnych lídrov hodnotenia krajín z hľadiska medailovej bilancie v tomto adrenalínovom a divácky mimoriadne atraktívnom športe. Túto pozíciu by chceli potvrdiť aj v britskej metropole.

Vodný slalom je v programe OH siedmykrát. Po premiére v roku 1972, keď sa súťažilo v rámci mníchovskej olympiády v neďalekom Augsburgu vo vôbec prvom umelom kanáli na svete, prišla dvadsaťročná pauza a v zozname olympijských športových disciplín sa objavil až na OH 1992 v Barcelone. Odvtedy je však už pevne zakotvený v programe.

V Mníchove 1972 zbierali zlaté medaily s piatimi kruhmi iba reprezentanti vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Už nikdy potom sa nepodarilo vodným slalomárom z jednej krajiny vyhrať všetky štyri disciplíny. Priblížili sa k tomu iba Slováci, ktorí pred štyrmi rokmi v čínskom Pekingu brali najjagavejší kov trikrát.

Martikán jediný na svete

Slovenskí slalomári však držia niekoľko ďalších primátov. Singlkanoista Michal Martikán je jediný vodný slalomár svetovej histórie, ktorý má vo svojej zbierke štyri vzácne olympijské kovy (bilancia 2 - 2 - 0).

Medzi jeho fanúšikmi doteraz rezonuje pocit krivdy, ktorej sa mu ušlo v roku 2004 v Aténach, keď mu rozhodcovia po pretekoch dodatočne pripočítali k dosiahnutému času dvojsekundovú penalizáciu za neexistujúci dotyk bránky a on o dvanásť stotín sekundy prehral súboj o zlato so svojím najčastejším rivalom Francúzom Tonym Estanguetom. Nebyť tohto nezmyslu arbitrov, bol by Martikán suverénnym kráľom olympijského vodného slalomu.

Takto pomyselné žezlo držia súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci, ktorí si trikrát za sebou (2000 v Sydney, 2004 v Aténach a 2008 v Pekingu) vypočuli slovenskú hymnu pod piatimi kruhmi po pretekoch C2. Tromi zlatými medailami sa doteraz nemôže pochváliť žiadny iný vodný slalomár.

Chýba legenda Kaliská

V zozname dvojnásobných olympijských víťazov figuruje kvarteto Štěpánka Hilgertová (ČR - K1 ženy 1996 a 2000), Tony Estanguet (Fr. - C1 muži 2000 a 2004), Elena Kaliská (SR - K1 ženy 2004 a 2008) a Michal Martikán (SR - C1 muži 1996 a 2008).

V londýnskom Lee Valley White Water Centre sa z nich nepredstaví iba Elena Kaliská, ktorá prehrala interný súboj o jedinú miestenku do britskej metropoly s Janou Dukátovou. Štyridsaťročnej rodáčke zo Zvolena však azda už nikto nevezme jeden unikátny olympijský primát - v Pekingu triumfovala s náskokom 14,30 s pred striebornou Jacqueline Lawrenceovou z Austrálie. Taký rozdiel medzi víťazkou a druhou pretekárkou sa zdá byť "večným“ rekordom.

Z pekinských olympijských víťazov bude chýbať aj kajakár Nemec Alexander Grimm, ktorý musel uvoľniť miesto v reprezentačnom tíme Hannesovi Aignerovi. Práve v K1 mužov bude Slovensko absentovať, keď ani jeden zo slovenských reprezentantov neprešiel náročným sitom kvalifikácií. Maximálny počet piatich pretekárov budú mať v Londýne Čína, Česko, Francúzsko, domáca Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Poľsko, Slovinsko a USA. Celkovo sa v perejach Lee Valley White Water Centre v Broxbourne predstavia slalomári z 30 krajín všetkých kontinentov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články