Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Antidopingová agentúra kontroluje športovcov, ale nemôže nahliadnuť do biologického pasu
Zdielať na

Antidopingová agentúra kontroluje športovcov, ale nemôže nahliadnuť do biologického pasu

BRATISLAVA / Je to trochu zvláštne. Antidopingová agentúra Slovenskej republiky kontroluje našich športovcov, ale nemá právo nahliadnuť do biologického pasu Mateja Tótha. O tom, že v ňom má olympijský víťaz v chôdzi nezrovnalosti, sa tak dozvedela až od tretej strany.

Nazeranie do biologického pasu má svoje pravidlá. Aj preto, že obsahuje detailné zdravotné záznamy. A tieto pravidlá platia aj pre antidopingové agentúry.

"No riadia sa najmä rozdelením športovcov na národnej a medzinárodnej úrovni," uvádza Žaneta Csáderová, riaditeľka antidopingovej agentúry. "Je to trošku zvláštne riešenie, keďže aj Antidopingová agentúra Slovenskej republiky dohliada na čistotu spomínaných reprezentantov, ktorých bolo vlani 26," myslí si Ľubomír Gulán z antidopingovej agentúry. 

Športovci do svojich biologických pasov môžu nahliadnuť. A to po prihlásení sa do ADAMSu - čo je skratka Antidopingového administratívneho a manažérskeho systému. "Môžem to porovnať napríklad s mailovou schránkou. Tiež sa tam môžete prihlásiť hocikedy. Je tam aplikácia, kde si môžem dokonca nahlasovať zmeny pobytu, aby to bolo čo najjednoduchšie," informuje olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov. 

Keď si otvoríte cestovný pas, ľahko sa v ňom vyznáte podľa pečiatok, biologický pas takúto podobu nemá. Je iba v elektronickej. Zakladajú sa podľa rizikovosti športov, teda najčastejšie vo vytrvalostných disciplínach.

"Ja som sa to dozvedel, keď mi Medzinárodná triatlonová únia odobrala krv a povedala, že výsledky pôjdu do biologického pasu. Je pravda, že ani neviem, či na to môžem dohliadať," povedal reprezentant SR v triatlone Richard Varga.

Východisko, aby antidopingová agentúra mohla do spomínaných bilogických pasov športovcov na medzinárodnej úrovni nazerať, tu však je. Podpísať dohodu o spolupráci s medzinárodnými zväzmi či federáciami.

Súvisiace články