Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matej Tóth: Som ochotný spolupracovať, vinu odmietam
Zdielať na

Matej Tóth: Som ochotný spolupracovať, vinu odmietam

BRATISLAVA / Slovenský chodec Matej Tóth zatiaľ nepozná konečný verdikt v súvislosti s prípadom jeho nezrovnalostí v biologickom pase. Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (DK SAZ), ktorá mala vyhodnotiť, či úradujúci olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro porušil alebo neporušil antidopingové pravidlá, po jeho utorkovom vypočutí nevyriekla rozhodnutie.

"Disciplinárna komisia konštatovala, že nebolo jednoznačne preukázané, že došlo k užitiu zakázaných látok, alebo využitiu zakázaných metód. DK SAZ bude žiadať ďalšie expertné vysvetlenia a analýzy od odborníkov," uviedol šéf DK SAZ Ivan Čillík.

Tóth pre správu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá ho upozornila na štatistické odchýlky v biologickom pase, prerušil prípravu na augustové majstrovstvá sveta v Londýne. Dôvodom bola psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Napokon na šampionáte, kde mal obhajovať zlato z Pekingu 2015, ani neštartoval. Až do vyrieknutia verdiktu má dočasne pozastavenú činnosť, hrozí mu štvorročný trest. Biologický pas funguje na princípe matematického vzorca. Odchýlky automaticky nemusia znamenať, že si športovec pomáhal nedovolenými prostriedkami alebo metódami.

Tridsaťštyriročný rodák z Nitry v ostatných týždňoch zbieral argumenty od expertov, ktorými mieni presvedčiť kompetentných o svojej nevine. "Keďže som počas celej mojej kariéry zásadne vystupoval proti akýmkoľvek nekalým praktikám, absolútne vylučujem akékoľvek pochybenie," vyhlásil Športovec roka v SR za rok 2016 a v rozhovore pre denník Šport ešte pred vypočutím DK SAZ optimisticky dodal: "Myslím si, že argumentov v môj prospech, a expertov, ktorí sa za mňa postavili, je dosť. Ja stále tak trochu naivne verím, že keď športujete čisto, tak vás predsa nemôžu potrestať."

Tóth: Odmietam podozrenia

Tóth odovzdal discplinárnej komisii argumenty na svoju obhajobu, ktoré vysvetľujú hodnoty odchýlok, ktoré mu vyčíta Medzinárodná atletická federácia. Obsahovali 25 príloh a išlo o 250-stranový materiál. Boli v ňom aj vyjadrenia špičkových odborníkov na hematológiu zo šiestich krajín sveta.

"Som pripravený spolupracovať so Slovenskou atletickou federáciou, aj s IIAF aj dopingovou agentúrou WADA a som rozhodnutý podrobiť sa testom," uviedol Tóth.

"Odmietam akékoľvek podozrenia, že odchýlky by spôsobil doping alebo zakázané prostriedky. WADA nikdy nenašla žiadne nepovolené látky," dodal Tóth.

Zdielať na

Súvisiace články