Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V cieli zdravý a celý. To je hlavné pre mamu Petra Sagana
Zdielať na

V cieli zdravý a celý. To je hlavné pre mamu Petra Sagana

Cyklista Peter Sagan v sobotňajších cestných pretekoch s hromadným štartom na Hrách XXX. olympiády v Londýne nenaplnil očakávania fanúšikov a ani svoje vlastné. Jeho mama Helena má na vec, pochopiteľne, svoj pohľad.

Prvá slovenská medailová nádej zhasla, jediný cyklista z krajiny pod Tatrami prišiel do cieľa v strede hlavnej skupiny na 34. pozícii. "Vyšlo to tak, ako to vyšlo, ale sme radi, že prišiel do cieľa zdravý, nedolámaný, celý. Či sú spokojní aj fanúšikovia, to už je na nich. Určite to však preňho nie je prehra," uviedla po pretekoch Petrova mama Helena Saganová, ktorá mala možnosť vidieť dojazd do cieľa pretekov priamo v ich dejisku.

Ako sám vojak v poli

Azda nikto nedokáže vidieť do človeka viac ako práve jeho mama. "Videla som na ňom, že je veľmi unavený a sklamaný. Určite čakal lepší výsledok. Bol však ako sám vojak v poli, bolo to preňho nesmierne náročné. Po tých všetkých pretekoch na Tour de France, ale aj potom v Holandsku, je už skutočne vyšťavený. A už v nedeľu letí do Talianska na ďalšie preteky," pokračovala mama v súčasnosti najlepšieho slovenského cyklistu.

Maximálne do ďalších pretekov

Priznala, že jej syn je veľmi ctižiadostivý. Práve to ho neustále ženie k ďalším úspechom. Ako sa však vyrovnáva s podobnými neúspechmi, aký musel stráviť v sobotu v britskej metropole? "Ja by som mu, samozrejme, priala, aby vyhral. Ten stres, čo je teraz v ňom, musí však prekonať sám. Keby som mohla, určite mu pomôžem, veď ktorá mama by nepomohla svojmu synovi?! Možno mu to bude trvať dvadsaťštyri hodín, možno dlhšie, maximálne však do ďalších pretekov," neskrývala Helena Saganová, že svojho syna dokonale pozná a vie, ako sa najlepšie vylieči z aj psychických boľačiek.

Pred pretekmi od tretej ráno nespal

Za jednu z príčin neúspechu svojho syna považovala skutočnosť, že nemal v Londýne vytvorené podmienky zodpovedajúce očakávaniam verejnosti a náročnosti programu, ktorý ho čakal. "V piatok bolo slávnostné otvorenie olympiády. On potreboval pokoj, poriadne sa vyspať. O tretej sa však zobudil, keď prichádzali ľudia z ceremoniálu a už do rána nezaspal. To len zvýšilo jeho stres," vysvetľovala.

Krásny prekrásny, ale aj veľmi dlhý

Na rozdiel od svojho syna ona si otvárací ceremoniál vychutnala priamo na tribúne Olympijského štadióna. "V Londýne som už od utorka. Ja som tu vôbec prvýkrát, chcela som vidieť toho čo najviac. Mám zo všetkého obrovské zážitky. Som veľmi rada, že som sa sem dostala. Celkovo mám príjemné pocity, pretože mám dobrých priateľov, ktorí ma sprevádzali. Otvárací ceremoniál bol krásny, prekrásny, ale trvalo to veľmi dlho. Program ma uchvátil. Mám veľký zážitok, som rada, že som to mohla vidieť na vlastné oči," prezradila mama Petra Sagana.

Najprv s prezidentom, potom naživo

Dojazd pretekov chcela vidieť naživo, aby mohla aj ona povzbudzovaním pomôcť svojmu synovi pri dojazde. "Mali sme tam veľmi veľa fanúšikov. My sme síce mali lístky na tribúnu, ale vôbec sme sa tam nedostali, pretože tam bolo toľko ľudí, že ani nemalo zmysel sa tam tlačiť. A to do konca pretekov ostávali ešte najmenej dve hodiny. Dovtedy sme preteky pozerali spolu s pánom prezidentom v Slovenskom dome v televízii. Potom sa tam však objavili takí dobrí ľudia z východu Slovenska, tí nám urobili špalier a dostali sme sa až tristo metrov pred cieľ. Tam to žilo Slovákmi, mali vlajky, rapkáče. Bol to úžasný pocit, nádherný zážitok," optimisticky uzavrela Helena Saganová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Sagan s kočkami

Súvisiace články