Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci na OH. Sagan sen o medaile nenaplnil, skončil 34.
Zdielať na

Slováci na OH. Sagan sen o medaile nenaplnil, skončil 34.

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov si vybojoval zlatú medailu v sobotňajších pretekoch mužov s hromadným štartom na Hrách XXX. olympiády v Londýne.

Skúsený, onedlho už 39-ročný, Vinokurov (narodený 16. 9. 1973) využil v závere zaváhanie Rigoberta Urana, ktorý sa nepochopiteľne obzeral dozadu za blížiacou sa skupinkou pretekárov, ušiel juhoamerickému cyklistovi a napokon bez väčších problémov triumfoval časom 5:45:57 h.

25-ročný Kolumbijčan obsadil 2. miesto v rovnakom čase ako víťaz. Na bronzový stupienok vystúpil jeho rovesník Nór Alexander Kristoff, ktorý mal osemsekundový odstup. Víťazný a šťastný Vinokurov po preňho zlatých pretekoch povedal: "Je to pre mňa neuveriteľný pocit, prežívam nádherné a neskutočné chvíle radosti. Verím, že som tu ešte nepovedal posledné slovo. Pokúsim sa uspieť aj v budúcotýždňovej časovke, len aby ma nohy poslúchali a vydržali záťaž."

Sagan s odstupom 40 sekúnd

Jediného slovenského zástupcu Petra Sagana klasifikovali na 34. priečke s mankom 40 sekúnd na Vinokurova. 22-ročný Žilinčan prišiel až v hlavnom balíku za úspešnou dvojicou a ďalšou skupinkou jazdcov. "Tourminátor" tak na olympijskej trati v britskej metropole nenaplnil medailové ambície, ktoré sa očakávali po jeho mimoriadne úspešnom vystúpení na Tour de France, kde vyhral tri etapy a bol najlepší v bodovacej súťaži o zelený dres.

Stávka na britskú kartu mu nevyšla

"Z pelotónu odišla silná a početná skupina. Nemci i Angličania mali len málo jazdcov, aby to dokázali doraziť. Na olympijských hrách sú zvláštne preteky, keďže tímy nemajú taký počet pretekárov ako obvykle a nemôžu dostatočne ťahať. Myslel som si, že skupina vpredu neudrží svoje tempo a všetko sa zíde. Videl som síce, že súperi nastupovali, ale do cieľa bolo poriadne ďaleko. Napokon moja stávka na Britov nevyšla. Keď som videl, ako od štartu ťahajú, tak som im veľmi veril. Ani som sa nepokúšal ísť do úniku, stavil som na jednu kartu a záverečný šprint. Dnes som musel vsadiť len na jednu kartu, inak sa to nedalo, aby som plytval silami všetkými smermi," povedal po pretekoch Peter Sagan.

Na Tour Peter skutočne pobláznil celý športový svet, jeho výkony urobili slovenskému športu neskutočnú reklamu. On sám si to po výkonoch na najprestížnejších pretekoch sveta uvedomoval, no vedel, že to bude mať ako sám vojak v poli počas olympijských pretekov ťažké. To sa napokon aj potvrdilo.

Cyklistika - preteky s hromadným štartom (249,5 km) - sobota:

Muži: 1. Alexandr Vinokurov (Kaz.) 5:45:57 h, 2. Rigoberto Uran (Kol.) - rovnaký čas ako víťaz, 3. Alexander Kristoff (Nór.) +8 s, 4. Taylor Phinney (USA), 5. Sergej Lagutin (Uzb.), 6. Stuart O´Gready (Aus.), 7. Jurgen Roelandts (Belg.), 8. Gregory Rast (Švaj.) - všetci +8,... 34. Peter SAGAN (SR) +40 s

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články