Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci na OH. Pištoliari Kopp a Tužinský bez finále
Zdielať na

Slováci na OH. Pištoliari Kopp a Tužinský bez finále

Ani druhá disciplína programu športovej streľby na Hrách XXX. olympiády v Londýne nepriniesla Slovensku finálovú radosť. Juraj Tužinský a Pavol Kopp potvrdili príslušnosť k širšej svetovej špičke, ale na najlepších vo vzduchovej pištoli 60 nestačili.

V sobotňajšej popoludňajšej súťaži obsadil člen VŠC Dukla Banská Bystrica Tužinský 15. miesto výkonom 580 bodov (95-96-99-98-95-97), Kopp zo SŠŠR MV SR otváral s 576 bodmi (97-94-95-98-95-97) tretiu desiatku na 21. priečke. Na postup do finále potrebovali dosiahnuť 583 bodov.

Juraj slušne, Pavol nemôže byť spokojný

"Na to, že Juraj absolvoval premiéru na olympiáde, je to slušný výkon. Nezvládol začiatok súťaže, trochu ho to aj psychicky rozhádzalo, stratil na chvíľu istotu. Potom však zabojoval. Paľo nemôže byť so svojím vystúpením spokojný. Úplne zbytočne bol nervózny. Nečakané osmičky mu vzali vietor z plachiet," zhrnul sobotňajšie vystúpenie svojich zverencov reprezentačný kormidelník pištoliarov Slovenska Ivan Némethy.

Debutant odštartoval dobre

Debutant Tužinský odstrieľal vyrovnané položky a až do konca atakoval prvú desiatku. Ešte po štvrtej to vyzeralo nádejne, ale potom v ďalšej stratil päť bodov a finálová osmička sa mu vzdialila. Trojbodové manko na záver definitívne odvialo vytúžený postup.

"Myslím si, že to bolo z mojej strany veľmi dobré vystúpenie, som spokojný. Pätnáste miesto síce nie je vôbec svetoborné, ale dosiahol som métu 580 bodov, ktorú som si sám stanovil ako osobný cieľ. Nemal som žiadne technické problémy. Začiatok bol síce trochu rozpačitý, štyri deviatky za sebou ma trochu rozhádzali, ale potom som sa opäť dostal do hry. Záver bol opäť dobrý. Je to moja prvá olympiáda v kariére, na začiatok to bolo dobré," skomentoval svoje vystúpenie Juraj Tužinský.

Nádeje do ľubovoľnej pištole

33-ročný Kopp si počas pretekov počínal podobne ako jeho o šesť rokov mladší kolega, od polovice zaostával za ním o štyri body, na čom sa už nič nezmenilo ani po troch identických zostávajúcich položkách. Zverenec trénera Ivana Nemethyho si o bod a sedem pozícii zlepšil svoj výsledok v tejto disciplíne z OH 2008 v Pekingu.

"Ja o spokojnosti nemôžem hovoriť, aj keď som sa v porovnaní s Pekingom zlepšil. Nečakal som, že sa dostanem do finále, ale počítal som s aspoň o tri - štyri body lepším výkonom. Mrzia ma najmä tri osmičky, to by sa vo vzduchovej pištoli nemalo stávať. Verím, že v ľubovoľnej pištoli to bude výsledkovo i výkonovo lepšie," pridal svoje hodnotenie Pavol Kopp.

Po kvalifikácii je najbližšie k triumfu strieborný pekinský medailista Jin Jong-oh z Kórejskej republiky (588), ktorý má pred obhajcom prvenstva spred štyroch rokov Pang Wej náskok dvoch bodov.

Výsledky - sobota:

vzduchová pištoľ 60 - muži (poradie po kvalifikácii): 1. Jin Jong-oh (Kór. rep.) 588, 2. Pang Wej (Čína) 586, 3. Andrija Zlatič (Srb.) 585, 4. Pablo Carrera (Šp.) 585, 5. Luca Tesconi (Tal.) 584, 6. Oleg Omelčuk (Ukr.) 583, 7. Kai Jahnsson (Fín.) 583, 8. Joao Costa (Portug.) 583,... 15. Juraj TUŽINSKÝ 580, 21. Pavol KOPP (obaja SR) 576

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články