Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci na OH. Martikán víťazom kvalifikácie!
Zdielať na

Slováci na OH. Martikán víťazom kvalifikácie!

Slovenský vodný slalomár Michal Martikán suverénnym spôsobom postúpil z nedeľňajšej kvalifikácie C1 mužov na olympijských hrách 2012 v Londýne do utorňajšieho semifinále!

Dvojnásobný olympijský víťaz dosiahol v areáli Lee Valley White Water Centre v II. kole čas 90,56 s, čo pre neho znamenalo prvé miesto. V I. kole však držiteľ štyroch cenných kovov z olympijských hier vynechal dvanástu bránku a s 50-sekundovou penalizáciou skončil až na predposlednom 16. mieste.

Celý čas to mal pod kontrolou

"Psychicky aj fyzicky som sa cítil dobre aj pred prvou jazdou, nič sa na tom nezmenilo ani po tej päťdesiatke, ktorú som dostal. Vedel som, že som dostatočne rýchly, že to zvládnem. Teraz bude dôležité, aby som sa sústredil na semifinále a verím, že aj na finále. Toto prvenstvo nič neznamená pre to, prečo som sem prišiel. Je to tu náročná voda, netreba však na ňu nejakú hrubú silu, treba sa skôr sústrediť na technickú čistotu. Druhá jazda bola viac na istotu, bolo to o čosi pomalšie ako v prvom kole, ale celý čas som to mal pod kontrolou. Semifinále znamená nové preteky, toto vôbec nemala byť hodená rukavica. O úspechu sa bude rozhodovať v utorok," povedal po skončení kvalifikácie Michal Martikán.

Konečne predal to, čo natrénoval

"Som veľmi rád, že to takto dopadlo, pretože Michal od začiatku roka nedokázal v pretekoch predať to, čo natrénoval. Vyšlo mu to až teraz. Bola to aj skvelá psychická príprava na obrovský tlak, ktorý ho čaká. Občas sa potrebuje nakopnúť, toto bolo presne to, čo potreboval. Priznám sa, aj ja som bol poriadne nervózny, ale nebál som sa, že by to nezvládol. Stačil čas okolo 96 sekúnd, to bolo v jeho silách. Zastaviť ho mohla jedine ďalšia 50-sekundová penalizácia. Druhá jazda bola v jeho podaní výborná," dodal jeho otec a tréner v jednej osobe Jozef Martikán.

Do semifinále postúpilo dvanásť singlkanoistov, pričom sa im rátal lepší čas z dvoch kvalifikačných kôl. Vo finále sa predstaví osem postupujúcich zo semifinále.

Vodný slalom - C1 - kvalifikácia - výsledky: 1. Michal MARTIKÁN (SR) 90,56 (0 trestných sekúnd), 2. Benjamin Savšek (Slovin.) 90,83, 3. Takuja Haneda (Jap.) 92,7

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články