Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTOGALÉRIA. Ako ste hry nevideli...
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Ako ste hry nevideli...

Olympijske hry sú najväčším športovým sviatkom nielen pre športovcov ale aj pre fanúšikov. Na svoje si prídu ale aj fotografi,ktorým sa neraz podarí zachytiť fantastické, neopakovateľné momenty radosti víťazov či smútku porazených. A potom to takto vyzerá..

Tesná porážka Paríža

O usporiadateľovi Hier XXX. olympiády sa rozhodovalo pred siedmimi rokmi na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v Singapure, Londýn zdolal Paríž o štyri hlasy 54:50.

Londýn vtedy kandidoval na usporiadanie OH vôbec prvýkrát, hoci predtým bol ich dejiskom už dvakrát. Prvýkrát dostal možnosť usporiadať OH v roku 1908 po tom, čo sa práva po výbuchu sopky Vezuv zriekol Rím, ktorý venoval všetky sily na obnovu Neapola. Do britskej metropoly vtedy pricestovalo 2035 športovcov z 22 krajín, žien však bolo len 36.

Aj druhé OH v roku 1948 dostal Londýn viac-menej náhodou. Pôvodne sa mali športovci celého sveta stretnúť v roku 1940 v Tokiu. Druhá svetová vojna však olympijskú tradíciu prerušila. Japonsko patrilo medzi zdolané mocnosti, a preto MOV neponúkol OH Tokiu, ale oslovil Londýn. Na OH 1948 sa nezúčastnili športovci zo ZSSR, ale z iných komunistických krajín do Londýna pricestovali. Celkovo sa predstavilo pri Temži 4099 športovcov z 59 krajín. Chýbali Nemci a Japonci.

Hry 2012? Meganákladné

Súčasné olympijské hry v Londýne budú v porovnaní s predchádzajúcimi diametrálne odlišné. Do britskej metropoly sa chystá takmer 10 500 športovcov z 203 krajín, podujatie bude veľkolepejšie ako v predchádzajúcom storočí.

"Situácia je úplne iná, terajšie hry sa s minulými nedajú vôbec porovnávať. Hry v roku 1908 boli prvými skvele organizovanými a skutočne medzinárodnými. V roku 1948 sa konali hry po katastrofickej vojne a všetky krajiny venovali pozornosť predovšetkým svojej obnove,“ povedal pre AFP generálny sekretár Medzinárodnej asociácie olympijských historikov Anthony Bijkerk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články