Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Priznaním sa skončil Armstrongov (41) perfektný príbeh
Zdielať na

Priznaním sa skončil Armstrongov (41) perfektný príbeh

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong sa v rozhovore s Oprah Winfreyovou priznal k dopingovým praktikám. V dlhoočakávanom televíznom programe uviedol, že podvádzal aj pri všetkých siedmich triumfoch na slávnej Tour de France.

Armstrongovo priznanie prišlo po dlhých rokoch, počas ktorých užívanie dopingu odmietal. Rozhovorom sa definitívne skončil príbeh jednej veľkej legendy. "Môj mýticky a dokonalý príbeh bol vlastne jedným veľkým klamstvom. Vnímam túto situáciu ako jednu veľkú lož, ktorú som opakoval mnohokrát. Bol som zvyknutý si v živote všetko kontrolovať, ale nad týmto som kontrolu stratil. Moje priznanie prichádza neskoro. Je to len moja chyba," uviedol Armstrong.

Interview nahrávali už v pondelok

Jeho prvú časť odvysielali vo štvrtok a druhú uvidia diváci v piatok. Winfreyová sa Armstronga na doping pýtala hneď v úvode rozhovoru. Američan priznal užívanie nepovolených prostriedkov na zlepšenie športového výkonu, krvného dopingu EPO i krvnej transfúzie. Vyhrať Tour de France sedemkrát vraj nebolo v tom čase bez dopingu možné. "Ja som však celú tú kultúru nevymyslel, ale ani som sa ju nesnažil zastaviť. Neprišiel som na tento rozhovor, aby som obviňoval ostatných. Chcem hlavne objasniť svoje vlastné chyby. Nemôžem povedať, že všetci dopovali. Ja som s dopingom začal v polovici 90. rokov. Mojím koktejlom bolo len EPO, transfúzia a testosterón, ktorého užívanie mi prišlo ospravedlniteľné. Pre svoju minulosť a rakovinu semenníkov som ho mal málo. Je to síce neprijateľná odpoveď, ale užívanie dopingu bolo niečo tak prirodzené, ako mať vzduch v galuskách či vodu vo fľašiach," povedal Armstrong. Doping nevnímal ako získavanie výhody na súperov, ale ako vyrovnávanie sily štartového poľa. Podvod dlho nevnímal. "To je najstrašidelnejšie," pripustil.

Bývalý idol jazdy na dvoch kolesách

Však odmietol obvinenia bývalých tímových kolegov Floyda Landisa a Tylera Hamiltona, že ich nútil brať doping. "Nie je to pravda. Nikoho sme nenútili a ani sme nevyvíjali nátlak. Chápem, že nie som najdôveryhodnejšia osoba na svete, ale toto som nerobil. Verbálny tlak, príkaz v tomto smere u mňa neexistoval. Akceptujem, že ma všetci chceli nasledovať. Bola to taká doba, všetci sme však boli dospelí, robili svoje vlastné rozhodnutia. V tíme boli aj ľudia, ktorí sa rozhodli nedopovať," tvrdil Armstrong, ktorý podľa vlastných slov pri návrate v rokoch 2009 až 2011 už jazdil čistý. Zároveň odmietol, že by v jeho tíme vymysleli najsofistikovanejší dopingový program v histórii. Potvrdil však, že na Tour de France využíval na dodávanie zakázaných preparátov motorkára, ako to opísali viacerí cyklisti v priznaniach.

Armstrong ocenil všetkých cyklistov, ktorí na Tour de France nepodľahli vábeniu dopingu. "Nežil som so všetkými, netrénoval som s nimi. Na Tour vždy štartuje dvesto ľudí a možno päť ich v tom vôbec nefigurovalo. To sú hrdinovia. Vtedy som si to nemyslel. Nechcem však nikoho obviňovať. Urobil som chyby a sedím tu preto, aby som ich priznal," uviedol Armstrong. Texasan nemal strach z odhalenia, keďže v minulosti mimosúťažné kontroly neexistovali. Vždy si rozložil užívanie dopingu tak, aby na pretekoch vyzeral byť čistý. V súčasnosti sa už situácia zmenila, kontrol je mnoho aj v mimosúťažnom období a navyše k dispozícii sú aj biologické pasy. "Za tie pasy nie som fanúšikom UCI. Nie je však pravdou, že by ma v minulosti UCI kryla," tvrdil.

Cyklistov život výrazne ovplyvnila rakovina semenníkov

Po vyliečení z nej sa zmenil. "Vždy som bol bojovník ako moja mama. Pred diagnózou som bol len pretekár. Počas liečby som si povedal, že urobím všetko, aby som prežil. To bolo dobré. Prístup vyhraj za každú cenu som si vzal aj do cyklistiky. A to bolo už zlé. Bol som veľký pitomec. Mojou slabinou bolo, že som chcel vyhrávať za každú cenu. Nemôžem to poprieť," uviedol v rozhovore.

Armstrong doteraz užívanie zakázaných prostriedkov odmietal. Po posledných správach a priznaní bude pravdepodobne čeliť ďalším žalobám a žiadostiam o vrátenie finančných prostriedkov. Organizátori Tour Down Under chcú späť štartovné za účasť na pretekoch v rokoch 2009 až 2011, Sunday Times bude požadovať vrátenie 300-tisíc libier, ktoré Armstrong vysúdil za krivé obvinenia z dopingu v roku 2004. Navyše britský nedeľník žiada miliónové odškodnenie. O svoje záväzky sa už hlásia aj prví bývalí sponzori. Armstronga čakajú aj vysvetlenia ľuďom, ktorých v minulosti ponížil. Bývalú masérku tímu US Postal Emmu O´Reillyovú, ktorá hovorila medzi prvými o dopingu, kedysi nazval prostitútkou a alkoholičkou. "Len som útočil. Boli ohrozené moje teritórium, tím i reputácia. Emma je jedným z ľudí, s ktorými musím hovoriť," povedal v rozhovore.

Kapitulácia voči USADA

Armstrong vlani v auguste kapituloval v boji proti obvineniam Antidopingovej agentúry USA (USADA). Medzinárodná cyklistická únia (UCI) po preštudovaní správy USADA v októbri potvrdila trest a anulovala všetky Američanove výsledky od augusta 1998, medzi nimi aj sedem celkových prvenstiev z TdF. Armstronga neodsúdili na základe pozitívnych antidopingových testov, ako dôkazy slúžili výpovede jeho bývalých tímových kolegov z US Postal o systematickom užívaní zakázaných látok. V budúcnosti by mohol s USADA i UCI spolupracovať. "Mám rád cyklistiku. Teraz ma všetci budú vnímať ako človeka, ktorý ju zneuctil. Nebudem teraz naháňať všetkých, aby sme cyklistiku očistili od dopingu. Ak však vznikne komisia, ktorá bude chieť, aby som bol jej členom, rád prídem," dodal v rozhovore s Oprah Winfreyovou Armstrong.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články