Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zuzana Jusková z Košíc je prvá Slovenka, ktorá preplávala La Manche
Zdielať na

Zuzana Jusková z Košíc je prvá Slovenka, ktorá preplávala La Manche

LA MANCHE/SLOVENSKO / Zuzana Jusková je 43-ročná vytrvalostná plavkyňa z Košíc. V stredu 16. augusta 2017 sa stala prvou Slovenkou, ktorá preplávala kanál La Manche. A zvládla to za neuveriteľných 11 hodín a 16 minút, čo je dokonca nový slovenský rekord. Týmto časom prekonala všetkých šiestich mužov, ktorí sa o to pokúsili v minulosti.

"Radosť bola obrovská, emócie všetkého druhu. Aj cez tú bolesť, že som sa postavila na pevnú zem a že som to dala po toľkých rokoch," uviedla pre TV JOJ nová slovenská rekordérka Zuzana Jusková.

Je to naozaj obrovský úspech. Nie každému sa totiž podarí doplávať až na druhý breh. Voda má aj v auguste len okolo 17 stupňov Celzia, plavec teda musí byť dokonale otužilý a hlavne dokonale trénovaný.

Viac ako 33 kilometrov dlhý kanál je plný silných prúdov, rojov medúz, planktónu a kvôli nevyspytateľnému počasiu je známy aj tým, že s orientáciou tu majú veľký problém aj lode.

Dôležitá posádka

Plavcov musí sprevádzať loď, na ktorej majú vlastnú posádku. A tá Zuzanina bola naozaj profesionálna. Sprevádzali ju dvaja tréneri.

"Vladimír Mravec má najvyššiu úspešnosť plavcov cez tieto kanály. Zoltán Makai ma trénoval na Slovensku a pripravoval mi aj jedálniček. A Alexandra Ostrihoňová všetko dokumentovala z novinárskeho hľadiska," dodáva slovenská vytrvalostná plavkyňa.

Zoltán Makai je na Slovensku veľmi známe meno. Práve on v roku 2002 vtedy ako 25 ročný zdolal kanál La Manche ako prvý Slovák v histórii. Zuzana však jeho čas 11 hodín a 22 minút po 15-tich rokoch pokorila. Na čo je ako jej tréner právom hrdý. "Ten rekord už bol starý, ale je to aj dobrá motivácia pre ďalších plavcov, možno aj pre mňa do budúcna. Ale hlavne je to super. Už keď to vyzeralo dobre, sme ju hnali, aby to prekonala," vysvetlil Makai.

Pozrite si reportáž o tomto výnimočnom športovom výkone: 

​Náročná príprava

Príprava však bola veľmi ťažká a najmä zdĺhavá. Sen preplávať La Manche treba snívať veľmi dopredu. Zuzana si termín rezervovala pred viac ako dvomi rokmi a teraz by čakala ešte dlhšie. "Pred dva a pol rokom som dostala termín august 2017. Keby som to teraz chcela zopakovať, tak najbližší možný termín je rok 2021".

Najbližšie teda sníva v trochu v iných súradniciach. Chystá sa pokoriť Gibraltársky prieplav. Najprv sa však musí dať trochu doporiadku. Preplávať niekoľko desiatok kilometrov v slanej vode, ktorá vám žerie kožu, v silnom morskom prúdení a cez skupiny medúz, je veľmi vyčerpávajúce aj po dlhej príprave.

Plavci sú totiž prísne kontrolovaní. Nesmú používať neoprén, ktorý by ich vo vode nadnášal a chránil. Sú dovolené iba obyčajné plavky, okuliare, štipec na nos a mazanie - zväčša husacia masť, ktorá kožu ochráni aspoň ako tak.

Súvisiace články