Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od Tatier k Dunaju. Tento víkend môžete stretnúť na cestách stovky bežcov
Zdielať na

Od Tatier k Dunaju. Tento víkend môžete stretnúť na cestách stovky bežcov

SLOVENSKO / Už tento víkend sa po slovenských cestách rozbehnú bežci, ktorí si zmerajú sily v najväčšej štafete u nás. V sobotu vyštartujú z Jasnej a v nedeľu dobehnú na nábrežie Dunaja v Bratislave. Čo ich na ceste čaká a kde ich môžete na slovenských cestách stretnúť?

Najväčší slovenský štafetový beh na Slovensku „Od Tatier k Dunaju“ tento rok pobeží vyše 2 500 bežcov v rekordnom počte 205 tímov. Už 5. ročník unikátneho bežeckého podujatia sa uskutoční cez víkend 19. a 20. augusta po trase 345 km z Jasnej v Nízkych Tatrách do Bratislavy na nábrežie Dunaja. Organizátori pripravili novinky, najmä však originálnu aplikáciu pre komunikáciu v tímoch či s organizátormi.

"Je fantastické, že z roka na rok nám pribúdajú silné tímy kolegov z veľkých i malých firiem, ale aj bežeckých nadšencov, ktorí spoznajú nových priateľov vďaka týmto jedinečným pretekom. Okrem zdolávania individuálnych bežeckých výziev je to súťaž tímovej vyspelosti a nezabudnuteľný spoločný zážitok," uviedol riaditeľ preteku Štefan Šogor.

Atraktívna trať

Trasa behu Od Tatier k Dunaju vedie zväčša po asfaltových cestách 2. a 3. triedy, ale beží sa tiež cez lesy, horské cesty územím dvoch národných parkov, aj ponad vodu či cez centrá miest. Rozdelená je celkovo na 36 úsekov rôznej dĺžky (7 až 12 km) a náročnosti prevýšenia. Každý tím beží celú trasu štafetovým spôsobom, úsek beží vždy len jeden člen a ostatní sa presúvajú autami na ďalšie odovzdávanie štafety.

Do súperenia v behu Od Tatier k Dunaju sa mohli hlásiť bežci bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, súťaží sa v piatich rôznych kategóriách. Najpočetnejšie zastúpené sú kategórie 9 až 12-členných zmiešaných, prípadne čisto mužských lebo ženských tímov. Každý člen pobeží minimálne 3 úseky, teda približne 30 km. Skúsenejší bežci vytvorili len 6-členné tímy, každý z nich teda pobeží až 60 kilometrov.

Cieľ je v Bratislave

Na všetkých členov súťažiacich tímov, ktorí dobehnú v nedeľu 20. augusta do cieľa na nábreží Dunaja v Bratislave, čaká pamätná medaila a občerstvenie. Víťazné tímy s troma najlepšími časmi v každej kategórii si odnesú trofej. Ambasádormi behu sú herečka Gabriela Mihalčínová Marcinková a vytrvalostný bežec Gabriel Švajda, ktorý je tiež hlavným poradcom behu Od Tatier k Dunaju.

"Štafetový beh Od Tatier k Dunaju je unikátne športové podujatie, dokáže výborne povzbudiť telo, ale aj ducha. Je fantastické, že bežci bez rozdielu vekových či výkonnostných kategórií siahnu na dno fyzických síl a popritom dokážu nájsť tímového ducha, dopĺňať sa a vzájomne sa podporovať. Z vlastnej skúsenosti viem, že uvidia úžasné miesta slovenskej prírody. Všetkým držíme palce, vidíme sa v cieli," vyjadrila sa ambasádorka Gabriela Mihalčínová Marcinková.

Súvisiace články