Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovakia Open v póle vyhral tím Sheron
Zdielať na

Slovakia Open v póle vyhral tím Sheron

Zdroj: sita, Pólo v Ebreichsdorfe

Tím Sheron v zložení Mariusz Swiatalski, Mateusz Swiatalski, Zenon Croto a Hector Jacinto Croto sa stal víťazom 6. ročníka medzinárodných otvorených majstrovstiev Slovenska v póle BMW Slovakia Open, ktoré sa hrali v rakúskom Ebreichsdorfe v areáli tamojšieho zámockého parku.

Vo finále zdolal obhajcu prvenstva J&T Banku 6:4. Meno tímu Sheron bude ako šieste vyryté na trofeji zo starožitného striebra, ktorú organizátorom z I. Polo Klubu Bratislava 1888 venoval partnerský Hurlingham polo klub z Buenos Aires. V zápase o bronz zvíťazilo družstvo ABS Jets nad celkom The Tides, v ktorého drese sa predstavila aj najväčšia hviezda podujatia Argentínčan Santiago Novillo Astrada, jednoznačne 11:4. Trojica slovenských pólistov bojovala v záverečný deň o zvyšné umiestnenia. Peter Godányi a Ivan Weiss ako členovia Delta Defence prehrali v zápase o 5. priečku s favorizovaným tímom BMW 4:6. V stretnutí o 7. miesto neuspelo družstvo Allen & Overy, v ktorom bol spoluhráčom Martina Magála aj majiteľ zámku Ebreichsdorf Richard Drasche-Wartinberg, tímu Season Report 3:5.

Na kvalitných ihriskách v Rakúsku sa okrem Slovákov a domácich pólistov predstavili aj hráči z Nemecka, Poľska, Maďarska a Argentíny. Titul najlepšieho hráča turnaja získal Poliak Mateusz Swiatalski z víťazného tímu Sheron, ktorého La Perlu zároveň vyhlásili za najlepšieho polo pony turnaja. Úspech poľských farieb nie je náhodný, pretože ich klub v Poznani má vytvorené najlepšie podmienky pre pólo v celej strednej Európe. Mimochodom, každý hráč si so sebou priviezol 4 až 7 koní, pochádzajúcich prevažne z Argentíny, pričom konský park všetkých prihlásených družstiev mal hodnotu približne päť miliónov eur. K hladkému priebehu zápasov nemalou mierou prispel aj špičkový anglický rozhodca Henry Stevens, ktorý na slovenský šampionát zavítal už po štvrtýkrát.

"S priebehom turnaja som veľmi spokojný. Priniesol najlepšiu úroveň zápasov, tímov, ako aj samotných hráčov v šesťročnej histórii slovenských šampionátov. Veľa duelov bolo vyrovnaných a nečakané zvraty sa postarali o dramatický priebeh a prekvapenia na úkor papierových favoritov. Najmä v záverečný deň nám síce na rozdiel od predchádzajúcich rokov neprialo počasie, ale aj napriek takmer hodinovej dažďovej prestávke pred finálovým zápasom sa napokon všetko úspešne odohralo podľa plánu. Tento ročník bol bohatý aj na zranenia, sanitka musela zasahovať každý deň. Hráčov ošetrovali po zrážkach a pádoch, čo sa napríklad v piatok nevyhlo žiadnemu zápasu, ale našťastie sa nič vážnejšie nestalo ani pólistom a ani koňom," povedal organizátor turnaja Peter Godányi, prezident I. Polo Klubu Bratislava 1888 a generálny sekretár Slovenskej pólo asociácie.

Predseda Slovenskej pólo asociácie (SPA) Ivan Weiss dodal: "Predovšetkým som rád, že otvorené majstrovstvá Slovenska už majú za sebou šesť vydarených ročníkov a výrazne prispievajú k tomu, že mapa svetového póla registruje aj našu krajinu. Vysoká medzinárodná úroveň turnaja zaručuje aj kvalitnú konfrontáciu pre slovenských reprezentantov, ktorí sa pripravujú na majstrovstvá Európy. Na tohtoročný kontinentálny šampionát, ktorý sa uskutoční od 2. do 12. septembra v Hannoveri, plánujeme vyslať jeden tím s hendikepom na úrovni 6 - 8. Verím, že sa nám na nemeckých ihriskách bude dariť a potvrdíme stúpajúcu úroveň slovenského póla.“

Výsledky - BMW Polo Slovakia Open 2012:

Finále: J&T Banka - Sheron 4:6
O 3. miesto: ABS Jets - The Tides 11:4
O 5. miesto: BMW - Delta Defence 6:4
O 7. miesto: Allen & Overy - Season report 3:5

Najlepší amatérsky hráč (MVP) turnaja: Mateusz Swiatalski (Poľ.) - tím Sheron
Najlepší polo pony turnaja: polo kobyla La Perla Mateusza Swiatalského - tím Sheron