Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Mateja Tótha suspendovali, hrozí mu niekoľkoročný dištanc
Zdielať na

Mateja Tótha suspendovali, hrozí mu niekoľkoročný dištanc

Archívna reportáž

BRATISLAVA /  Slovenský chodec Matej Tóth nebude na augustových majstrovstvách sveta v atletike v Londýne obhajovať zlatú medailu spred dvoch rokov z Pekingu. Úradujúci olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro má nezrovnalosti v biologickom pase. V tejto súvislosti sa podľa jeho slov začali množiť rôzne dohady.

"S poľutovaním oznamujem, že definitívne nebudem štartovať na augustových majstrovstvách sveta v atletike v Londýne. Dôvodom je psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Tento stav spôsobila správa od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá ma upozornila na štatistické odchýlky v mojom biologickom pase a požiadala ma o vysvetlenie," uviedol olympijsky víťaz Matej Tóth v stanovisku k svojej neúčasti na MS 2017 v Londýne.

Biologický pas a doping

Rodák z Nitry, ktorý vlani získal ocenenie Športovec roka, bol vždy tvrdým odporcom dopingu a kriticky sa vyjadroval na adresu dopingových hriešnikov. "Keďže som počas celej mojej kariéry zásadne vystupoval proti akýmkoľvek nekalým praktikám a absolútne vylučujem akékoľvek pochybenie. Táto správa ma šokovala, preto sa teraz sústredím najmä na to, aby som s pomocou rešpektovaných svetových odborníkov z rôznych oblastí preukázal, že ide o prirodzený fyziologický stav organizmu, ktorý mohol vyvolať môj vtedajší zdravotný stav," pokračoval 34-ročný Tóth, ktorý podrobnejšie vzniknutú nepríjemnú situáciu nerozoberal:

"Podľa regúl sa až do ukončenia prípadu nemôže žiadna strana k prípadu verejne vyjadrovať, preto zdvorilo žiadam, aby ste rešpektovali túto situáciu."

Biologický pas funguje na princípe matematického vzorca. Nezrovnalosť automaticky nemusí znamenať, že si športovec pomáhal nedovolenými prostriedkami alebo metódami.

Tótha suspendovali

IAAF potvrdila, že prípad slovenského atléta Mateja Tótha už vyšetruje novovzniknutá Jednotka pre integritu atletiky (AIU)," napísal na svojom webe športový portál Inside The Games.

"Môžeme potvrdiť, že pán Matej Tóth je v súčasnosti dočasne suspendovaný a to až do vyšetrenia prípadu na základe biologického pasu športovca," uviedol pre Inside The Games hovorca AIU, ktorý dodal, že kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu, sa až do jeho uzavretia nebudú ďalej vyjadrovať.

Podľa agentúry AP mu hrozí až štvorročný dištanc, súťažiť nemôže až do vyriešenia prípadu.

Celé vyjadrenie Mateja Tótha: 

Médiám a športovej verejnosti s poľutovaním oznamujem, že definitívne nebudem štartovať na augustových majstrovstvách sveta v atletike v Londýne. Dôvodom je psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Tento stav spôsobila správa od IAAF, ktorá ma upozornila na štatistické odchýlky v mojom biologickom pase a požiadala ma o vysvetlenie.

(Biologický pas funguje na princípe matematického vzorca. Nezrovnalosť automaticky nemusí znamenať, že si športovec pomáhal nedovolenými prostriedkami alebo metódami.)

Keďže som počas celej mojej kariéry zásadne vystupoval proti akýmkoľvek nekalým praktikám a absolútne vylučujem akékoľvek pochybenie, táto správa ma šokovala. Preto sa teraz sústredí najmä na to, aby som s pomocou rešpektovaných svetových odborníkov z rôznych oblastí preukázal, že ide o prirodzený fyziologický stav organizmu, ktorý mohol vyvolať môj vtedajší zdravotný stav.

Podľa regúl sa až do ukončenia prípadu nemôže žiadna strana k prípadu verejne vyjadrovať. Preto Vás zdvorilo žiadam, aby ste rešpektovali túto situáciu.

Súvisiace články