Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo piť či jesť. Rady pre tých, čo pobežia ČSOB Bratislava Marathon
Zdielať na

Čo piť či jesť. Rady pre tých, čo pobežia ČSOB Bratislava Marathon

BRATISLAVA / Už tento víkend nás čaká jedno z najočakávanejších bežeckých podujatí ČSOB Bratislava Marathon. Do hlavného mesta prídu tisíce bežcov, profesionálov, ale aj nadšencov. Podceniť prípravu na dlhší beh neodporúčajú ani skúsení tréneri. Reportér Adam Zavřel sa o poslednej fáze prípravy rozprával s bývalým maratónskym olmypionikom Marcelom Mataninom.

Posledný týždeň pred behom by už nikto nemal dobiehať nenatrénované, ale chystať sa na samotný beh. "Čím je ten beh dlhší, tým viac treba oddychovať. Už len ľahké klusanie a jeden vylaďovací tréning a potom už len voľno a pripraviť sa na ten samotný beh," hovorí športový riaditeľ ČSOB Bratislava Marathonu Marcel Matanin.

Správne oblečenie 

Podľa meteorológov by mali byť cez víkend teplo, po minulé roky sa teplota pohybovala okolo päť až šesť stupňov. Organizátori si dokonca pamätajú aj ročník, kedy na občerstvovacích staniciach mrzla voda.

"Odporučil by som, že pred tým štartom sa obliecť ľahšie, aby bolo na štarte človeku chladnejšie. Čím viac je človek naobliekaný, tým viac sa telo topí a idú z tela minerály a soli, ktoré nakoniec môžu v tele chýbať. Je lepšie byť oblečený ako viac," odporúča bývalý maratónsky olympionik Matanin.

Novinkou sú kade na prebytočné oblečenie. V poslednom bloku pred štartovým/cieľovým oblúkom budú z vonkajšej strany koridoru prenosné bedne na prebytočné oblečenie.

Organizátori ho pozbierajú a v cieli si ho môžu nájsť. "Pri prvom koridore budú prichystané kade, kde môžu ľudia odhodiť veci. Potom budú premiestnené do šatní a úschovní. Je dobré, aby veci boli označené štartovým číslom. Potom ich vieme počas preteku zoradiť presne k tým odloženým a uloženým veciam. Pokiaľ si ich ľudia neoznačia, budú sa musieť prehrabať v kope vecí," dodáva Matanin.

Každý z bežcov dostane odmenu v podobe medaily:

Pitný režim

Dôležitý je aj pitný režim - pred aj počas behu. "Je dobré začať piť už niekedy vo štvrtok väčší objem tekutín a je dobré to striedať aj s jontovým nápojom, ktorý chceme piť počas behu, možno minerálky a striedať to s vodou," dodáva Matanin. 

Tesne pred pretekom bývalý olympionik neodporúča piť veľa. "Tesne pred pretekom maximálne dve deci, aby človek nemal sucho v ústach," dodáva Matanin.

Jedálny lístok

Bežci by mali maratónu alebo polmaratónu prispôsobiť aj jedálny lístok. "Je dobré naladiť jedálny lístok počas posledného týždňa tak, aby obsahoval veľa uhľohydrátov (zemiaky, cestoviny, ryža), nesmieme zabúdať ani na mäso. To obsahuje aminokyseliny, ktoré vieme dostať iba z mäsa. Mali by sme sa vyhnúť vyprážaným a ťažkým jedlám," odporúča Matanin.

"Ja som jedával pred maratónom v nedeľu aj kúsok slaniny," prezradil Marcel Matanin. "Telo si berie veľa z tukov, tá slanina ich trošku dodá. Ale odporúčam v piatok, lebo tá posledná noc býva všelijaká," hovorí Matanin. 

Problémy na trati

Marcel Matanin ako skúsený olympionik má rady aj na problémy na trati. Čo robiť ak bežcov začne pichať v boku alebo nebudú vládať?

"Treba zvoľniť tempo a treba začať počúvať telo, ako reaguje. Poprípade sa zastaviť na občerstvovacej alebo osviežovacej stanici a dať si hlt vody," dodáva Matanin.

Pozrite si rozhovor Adama Zavřela s Marcelom Mataninom:

Všetko potrebné o ČSOB Bratislava Marathon nájdete TU.

Súvisiace články