Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípravy na ČSOB Bratislava Marathon finišujú, všetko vypukne v sobotu
Zdielať na

Prípravy na ČSOB Bratislava Marathon finišujú, všetko vypukne v sobotu

BRATISLAVA / Prípravy na jedno z najznámejších bežeckých podujatí ČSOB Bratislava Marathon pomaly finišujú. Tisíce bežeckých nadšencov zavítajú už cez víkend do hlavného mesta, aby si zmerali sily s tými najlepšími.

Štart ČSOB Bratislava Marathon bude pri nákupnom centre Eurovea. Po minulé roky štartoval spred novej budovy Slovenského národného divadla, teraz je štart posunutý bližšie k Šafárikovmu námestiu.

"Rozhodli sme sa, že štart pretekov posunieme bližšie na hlavnú cestu trochu aj z kapacitných dôvodov, aj preto, že posledný úsek trate bol do kopca," hovorí výkonný riaditeľ maratónu Peter Pukalovič.

"Bude to všetko viac pokope. Snažili sme sa urobiť všetko preto, aby mali ľudia väčší komfort. Aj zázemie sme presunuli na iné miesto, aby bežci hneď po dobehu do cieľa vedeli ísť priamo do šatní," prezrádza Pukalovič.

Na námestí pri fontáne Eurovea bude pódium, kde prebehne odovzdávanie cien. "Voláme to maratónske mestečko, ktoré si na tento maratónsky týždeň privlastníme. Ľudia tu budú môcť robiť veľa aktivít. Pre deti tam bude detské športové centrum," hovorí Pukalovič.  

Mapa trate ČSOB Bratislava Marathonu:

bratislavamarathon.com

Padne rekord?

V roku 2015 prišlo na maratón desať tisíc ľudí. "Zatiaľ to vyzerá, že prekročíme hranicu jedenásť tisíc ľudí. Zatiaľ máme 10 490. Myslím, že v priebehu týždňa prekročíme hranicu jedenásť tisíc. Bol by to úžasný rekord na Slovensku," dodáva Pukalovič.

Týždeň pred podujatím organizátori stavajú stany, šatne či úschovne. "Chodia aj prvé kamióny s pitím. Z Rajca donesú dva kamióny vody, vzhľadom na to, že nám možno po tých desiatich rokoch vyjde počasie a budeme mať teplo, tak na to musíme byť dobre pripravení," dodáva Pukalovič.

Organizátori majú pripravených 10 tisíc jabĺk, osem tisíc croasantov. "Je toho fakt veľa," prezrádza Pukalovič.

Organizátorov čaká stavba stanov, tribún, spŕch či šatní. To všetko musia stihnúť do soboty. "Sme, dá sa povedať, v začiatkoch. Máme to tak naplánované, že by nám to všetko malo vyjsť do piatka večera, aby to bolo v sobotu ráno všetko nachystané," dodáva výkonný riaditeľa podujatia.

"Program začne od soboty rána, kedy sú detské behy. Tam máme rekordnú účasť, skoro 1 500 detí. Potom máme štvorkilometrový beh, desaťkilometrový beh a na sobotu večer sme v spolupráci s Euroveou pripravili koncerty," dodáva Peter Pukalovič.

"V nedeľu ideme od rána. Pripravili sme sedem hudobných stageov na trati. Aj toto môže byť pre ľudí zaujímavé a verím, že si to užijú," dodáva.

Obmedzená doprava

"Nie je jednoduché zavrieť 21-kilometrovú trasu," hovorí Pukalovič. Obyvateľov Bratislavy sa organizátori snažia informovať cez rádiá, televízie, či letáky v schránkach. "Tam, kde bude odklonená autobusová doprava, nám budú pomáhať dôchodcovia z domov dôchodcov usmerňovať ľudí na najbližšie linky," hovorí jeden z organizátorov. 

"Robíme veľa preto, aby sme ľudí príliš neobmedzovali, ale asi nie všetci budú spokojní," hovorí Pukalovič.

Bežcov čakajú na každom piatom kilometri občerstvovacie stanice, medzi nimi sú aj osviežovacie stanice. "Chceme ľudí dostať do mesta, sú pripravené fanúšikovské zóny, ktoré majú strhnúť a zabaviť ľudí. Sme ešte mladé podujatie, Bratislava si na neho musí zvyknúť," dodáva organizátor. 

Aj vďaka sponzorom

Zorganizovať takéto podujatie nie je lacná záležitosť. "Náklady sú väčšinou väčsie, ako dopredu predpokladáme. Mnohé výdavky vzniknú až počas akcie. Rozpočet predpokladáme ďaleko cez 400 000 eur," prezradil ekonomickú stránku Pukalovič.

Bežci si platia pri štartovnom len časť nákladov. "Bez sponzorov by organizácia maratónu nebola možná. Podujatie je nákladné," dodáva Pukalovič.

Svoje zastúpenie na 11. ročníku ČSOB Bratislava Marathone má aj televízia JOJ. Moderátori, redaktori, strihači a aj kostymérka si zabehnú za dobrú vec.

Výkonný riaditeľ ČSOB Bratislava Marathonu Peter Pukalovič predstavil zázemie podujatia:

Všetko potrebné o ČSOB Bratislava Marathon nájdete TU.

Súvisiace články