Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Olympionik Marcel Matanin: Tréning musí aj bolieť, nielen bežcov
Zdielať na

Olympionik Marcel Matanin: Tréning musí aj bolieť, nielen bežcov

BRATISLAVA / To je ten posledný z Atén, hovorili svojho času o Marcelovi Mataninovi. Nie však vyčítavo. Bol totiž posledným z tých, čo nevzdali maratón v extrémne náročných podmienkach na olympiáde v roku 2004. Dnes ako tréner pomáha svojimi radami. Vie aj to, na čo si dať pozor. Aby sa bežec, v snahe za zlepšovaním sa, napríklad nepretrénoval.

Maratón a chôdza na 50 kilometrov. To sú disciplíny, pri ktorých nikdy neviete s určitosťou povedať, že dobežíte alebo dôjdete do cieľa, zvykne hovorievať Marcel Matanin.

Tréner a jeho extrémne Atény

Na olympiáde v Aténach dobehol na 81. mieste. Posledný. Ale len z toho množstva pretekárov, čo boj s úmornou horúčavou a vlhkosťou vzduchu nevzdali ešte pred cieľom.

"Srdce mi nedalo zastaviť. Tie preteky som nemohol vzdať, už aj preto, že sa bežalo po klasickej trati z Marathonu do Atén," povedal vtedy denníku SME.

Ako neprepáliť tréning

Dnes je uznávaným organizátorom bežeckých pretekov a trénerom. Radí napríklad aj v tom, ako to na tréningu neprehnať. Následkom pretrénovania bývajú totiž aj zranenia.

"Je to naakumulovanie sa únavy. Telo vtedy jednoducho nepracuje tak, ako by malo," vysvetlil Marcel Matanin v štúdiu Novín o 12.

Signálom je tep športovca. Ak je príliš vysoký, nevládze tak, ako predtým a jeho výkonnosť klesá. "Už aj pri pomalom výkluse je tep veľmi vysoký," spresnil.

Uznávaný tréner upozorňuje na tradičnú chybu športovcov. Ak sa mi nedarí, ešte si pridám.

Kolektívne športy majú výhodu

"Časť tréningu musí aj bolieť. Ale po tejto záťaži musia prísť dva alebo tri dni, počas ktorých si musí telo aj oddýchnuť," povedal. Môže sa však stať, že športovec bude potrebovať aj niekoľko týždňový oddych. Podľa Matanina aj desať týždňov.

Pretrénovanie nehrozí len bežcom či iným individuálnym športovcom. Problémy môže spôsobiť aj v kolektívnych športoch. Je to však výnimočnejšie a menej ovplyvní výsledok, ako napríklad pri bežcoch či cyklistoch.

"Keď to nejde jednému z desiatich hráčov, tréner ho vystrieda. To mužstvo funguje ako celok," dodal uznávaný tréner a slovenský bežecký olympionik.

Pozrite si rozhovor s Marcelom Mataninom v Novinách o 12:

Všetko potrebné o ČSOB Bratislava Marathon nájdete TU.