Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislava Marathon prichádza s novinkami. Pobežia ho bez Keňanov
Zdielať na

Bratislava Marathon prichádza s novinkami. Pobežia ho bez Keňanov

BRATISLAVA / Zlaté štartové čísla pre tých, ktorí absolvovali všetkých doterajších 10 maratónov, zmeny trás jednotlivých behov, množstvo sprievodných podujatí a priamy prenos na JOJ Plus. To sú len niektoré zaujímavosti blížiaceho sa 11. ročníka Bratislavského maratónu, na ktorý sa k dnešnému dňu prihlásilo už takmer 8 500 bežcov.

Bratislavský maratón sa tohto roku predstaví s viacerými novinkami. Tá absolútna paradoxne ide proti trendu všetkých svetových podujatí.

Organizátori bežeckého sviatku sa rozhodli nepozývať keňských a iných zahraničných vytrvalcov a neútočiť na rekordy, ale dať priestor najmä slovenským pretekárom.

Časy tesne nad 2 hodiny

"Na to, aby ste sa s veľkým výsledkom vedeli dostať do sveta, musíte časy zabehnúť výrazne. Na úrovni 2 hodiny a 5, 6 minút, čo nie je jednoduché," hovorí riaditeľ ČSOB Bratislava Maratónu Jozef Pukalovič.

"Je to racionálne rozhodnutie, lebo aj tie časy si vyžadujú peniaze a my sme sa rouhodli, že radšej budeme tie peniaze investovať do kvalitnej trate, do prípravy, organizácie. No najmä, aby si prvenstvo užili aj Slováci," povedal výkonný riaditeľ maratónu Peter Pukalovič.

Tí tvoria aj hlavný menoslov favoritov na 11. ročníku bežeckého sviatku pri Dunaji.

"Pri neúčasti Juraja Vitka a Kataríny Berešovej, ktorí budú v tom období reprezentovať SR na MS v polmaratóne, kvalitné časy očakávame najmä od Jozefa Urbana, Imricha Magyara, Imricha Pástora, ale prekvapiť môžu aj ďalší. V kategórii žien medzi adeptky na majstrovský titul patria najmä Petra Fašungová a Martina Čibová," pripomenul športový riaditeľ bratislavského podujatia Marcel Matanin a pokračoval:

"Keďže máme záujem, aby naši vytrvalci zabehli v Bratislave dobré časy, rozhodli sme sa angažovať vodičov nie iba pre maratóncov a polmaratóncov, ale aj pre bežcov na 10 kilometrov. Všetci, ktorí sa budú chcieť popasovať s traťou, ktorá tento rok pôjde viac cez Staré Mesto a po dunajskom nábreží, budú mať tak šancu útočiť na svoje osobné rekordy. Tak isto chceme pomôcť aj najlepšiemu Slovákovi z minuloročného MMM v Košiciach Gabrielovi Švajdovi, aby triumfom v 11. ročníku ČSOB Bratislava Marathon splnil úlohu favorita."

Počet účastníkov

Ambíciou bratislavského maratónu je opäť navýšiť počet účastníkov. A číslo 8 500 - 3 týždne pred štartom nasvedčuje tomu, že by sa mu to mohlo podariť.

Prevahu medzi jednotlivými bežcami majú Slováci. Zo zahraničia je to približne 2 000 prihlásených. Číslo na maratón sa šplhá k 1 300, na polovičnej trati je už takmer 2 700 ľudí.

Aj televízia JOJ bude mať na 11. ročníku maratónu svoje zastúpenie. Moderátori, redaktori, strihači a aj kostymérka si zabehnú za dobrú vec.

Na obrazovke

Naživo i na obrazovkách uvidia aj súboje o majstrovské tituly, keďže v roku 2016 bude polmaratón v rámci ČSOB Bratislava Marathon aj slovenským šampionátom. Obhajcami minuloročných víťazstiev z M-SR sú Jana Martinská a Jozef Urban.

Na mieste bola redaktorka Mária Dulaiová:

Všetko potrebné o ČSOB Bratislava Marathon nájdete TU.

Súvisiace články