Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTOGALÉRIA. Toto je nekonečná párty Jamajčanov...
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Toto je nekonečná párty Jamajčanov...

Najsledovanejších sto metrov, druhý najrýchlejší čas histórie, staro-nový olympijský víťaz a zvyšok sveta v nemom úžase. Kto mu neveril, toho presvedčil. Strohé opísanie nedeľnajšej olympijskej londýnskej noci.

Londýnsky Brixton? Nie, Jamajka!

V londýnskom Brixtone, ktoré je centrum jamajského života a kultúry v hlavnom meste Veľkej Británie, oslavovali Jamajčania už druhú zlatú olympijskú medailu najrýchlejšieho muža planéty Usaina Bolta. Bežec vyhral najsledovanejšie preteky olympiády druhým najrýchlejším časom histórie a zároveň novým rekordom OH - 9.63 s. Súperom nedal žiadnu príležitosť a dovolil, aby sa mu ostatní kvalifikovaní bežci vo finále dívali len na chrbát.

"Jamajčania, máme najrýchlejšieho muža planéty. Nikto ho nebude schopný nikdy predbehnúť," povedal fanúšik po odbehnutí historickej stovky. V tej až siedmi atléti vtlačili svoj čas pod desať sekúnd. "Bolt predstavuje vnútornú silu a odhodlanie, ktoré sa v nás doposiaľ skrývalo. Nikto nám to už nemôže vziať," uviedol dojatý fanúšik.

Blake druhý, Powell posledný

Emócie spájané s Boltovým víťazstvom neudržal v sebe ani ďalší fanúšik najrýchlešieho muža planéty, ktorý oslavoval s krajanmi v londýnskych uliciach. "Vyzdvihujem Bolta a zároveň aj ďalších jeho finálových súperov. Boli to fantastické preteky. Teraz je už Usain oficiálne najlepší stovkár na svete."

Úspešnú jamajskú noc zavŕšil na druhej priečke ďalší jamajský bežec Yohan Blake. Tretí Jamajčan vo finále Asafa Powell medailových kolegov nenapodobnil. Skončil až na poslednom ôsmom mieste s časom 11.99. Bronz si z Londýna odniesol Američan Justin Gattlin.

Takto to vidia oni

Usain Bolt (Jamajka, 1. miesto, čas 9,63)
"Som šťastný. Už po prvom behu tu v Londýne som cítil, že to dokážem. Trochu som sa obával svojho štartu, nechcel som ho znova pokaziť ako na majstrovstvách sveta. Aj preto som asi trochu v blokoch zaspal. Zrejme to nebola najrýchlejšia reakcia na svete, ale podarilo sa a to je hlavné. Tréner mi vravel, aby som zabudol na strach zo štartu, že mojou silnou stránkou je záver a v tom môžem rozhodnúť. Riadil som sa jeho radou a vyšlo to."

Yohan Blake (Jamajka, 2. miesto, 9,75)

"Usain vedel, ako nás zdolať. Je to veľký športovec a najrýchlejší človek planéty. Mám medailu z mojich prvých olympijských hier a za veľa z tohto úspechu vďačím Usainovi a nášmu trénerovi."

Justin Gatlin (USA, 3. miesto, 9,79)
"V tejto chvíli to vidím tak, že to boli asi preteky snov. Predviedli sme veľkolepý beh a myslím si, že ďalšie ešte len prídu. Usain Bolt má z nás všetkých najlepšiu techniku. Snažil som sa ho držať tou svojou a dostať sa po dlhých rokoch znova na pódium. Vzhľadom na všetko, čím som prešiel, sa cítim dobre. Medaila patrí ľuďom, ktorí ma podporovali. Tlačili ma dopredu vo chvíľach, keď som to sám vzdával."

Tyson Gay (USA, 4. miesto, 9,80)
"Dal som do toho maximum, ale nestačilo to a som bez medaily."

Churandy Martina (Holandsko, 6. miesto, 9,94)
"So svojím behom som veľmi spokojný. Od Usaina sa čakalo víťazstvo a on naozaj vyhral. Nemám s tým problém. Poznám ho desať rokov. Bol rýchlejší ako v ostatnom čase, ale ja tiež."

Richard Thompson (Trinidad a Tobago, 7. miesto, 9,98)
"Usain je neuveriteľný šprintér. Celý svet veril, že je nezdolateľný, a teraz to platí naozaj."

Asafa Powell (Jamajka, 8. miesto, 11,99)
"Obnovilo sa mi zranenie. Vyrazil som z blokov a trocha zakopol. Znovu som si zranil slabiny, nemohol som zabrať."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články