Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Juraj Tarr (33) silou vôle zlomil aj najzákernejšieho nepriateľa
Zdielať na

Juraj Tarr (33) silou vôle zlomil aj najzákernejšieho nepriateľa

Stály člen slovenského štvorkajaku Juraj Tarr si zaspomínal na olympiáde aj na inú bitku v živote. Silou vôle zlomil najzákernejšieho nepriateľa, zvíťazil nad rakovinou a odvtedy pridal striebro na olympiáde, titul majstra sveta a štyri zlaté na ME.

Obetovanie sa olympiáde v Londýne

"Sklamanie v športe mrzí, obetoval som úspechu všetko, no na londýnskej olympiáde ma neobdaroval v plnej paráde," kĺzal po povrchu ľudskej existencie Juraj Tarr. "Vzápätí si poviete, že sú aj dôležitejšie veci na tomto svete, hlavne zdravie. Preto by som mohol všetkým športovcom a ľuďom odkázať - zdravie si vážte. Extrém by sa mohol ponúkať, z medaily sa potešíte a na druhý deň vás zloží infarkt. Čierny humor, ale je to tak. Prekonal som zákernú chorobu v živote, vyhral najväčší boj, cennejšie víťazstvo už dosiahnuť nemôžem."

Zdravie je viac ako olympijské zlato

Juraj Tarr si cení zdravie viac ako olympijské zlato a má na takéto úvahy najpádnejší dôvod. "S chorobou sa treba pobiť a ja som sa pobil s rakovinou štítnej žľazy. Šport je veľký fenomón, zabudnete pri ňom na všetky nepríjemnosti. Za vzor som považoval cyklistu Lance Armstronga a jeho nesmierna vôľa mi imponovala. Aj on ma presvedčil, čo môžete dokázať, ak sa nevzdáte a všetkými možnými zbraňami bojujete o svoje miestečko na slnku. Aj Saku Koivu sa s rakovinou natrápil, prekonal chorobu a vrátil do NHL. Takéto víťazstvá si fanúšik neuvedomuje, no každý, kto s chorobou zápasí, by o nich vedel písať romány."

Šport prináša víťazstvá, sklamania i prehry

Výstražné svetielko na jednej strane, na druhej šport, s emóciami, prehrami i víťazstvami. "Ak sa primerane strážite, liečiť sa športom je najlepšia medicína. Ja som sa vyliečil už dávno, pred 15-timi rokmi. V 17-tich som si vypočul diagnózu a trvalo mi tri a pol roka, kým som sa dostal z najhoršieho. Aj medzi operáciami som chodieval na vodu, nemohol som bez nej existovať, lekári na mňa pozerali, či som normálny. Nebolo to o vrcholovom športe, len o tichom pádlovaní. Dovŕšil som 21 rokov a celé trápenie sa ukončilo práve pred olympiádou v Sydney. Bol to krásny pocit, aj štvrté miesto, v Pekingu s vytúženou medailou, striebornou."

Emócie patria víťazom...

...a k Jurajovi Tarrovi patrili v osobitnej podobe vtedy, keď zvíťazil nad chorobou. "Po tom, ako vám chorobu zdiagnostikujú, sa až po piatich, no aj desiatich rokoch nadobudne istota, že sa nevráti. Moji lekári Mária a Roman Podobovci mi predpísali po Pekingu poslednú kúru, hormonálne injekcie, ktoré definitívne ukázali, na čom som. Bola to od nich sponzorská liečba, za čo im veľmi ďakujem. Oni mi povedali tie prekrásne, nezabudnuteľné slová, že som zdravý a že na časté kontroly chodiť nemusím."

Na Heydukovej ulici ho v bratislavskom onkologickom ústave operovali na rakovinu štítnej žľazy a podstúpil aj terapie. Popri olympijskom vzácnom kove, striebre v Pekingu, si Juraj Tarr zaslúži za statočnosť aj najcennejší. Ak by sa pospomínalo na všetky detaily, tak by sa vynorilo Komárno a otec Juraja Baču, ktorý ho odoperoval prvýkrát. "Vybral mi uzlinu, no a po histológii už oboznámil rodičov, že diagnóza postihuje aj štítnu žľazu."

Nešťastný rok 1996 veľa zmenil

Juraj Tarr ešte v roku 1996 odpadol na juniorských majstrovstvách Európy. Nikto presne neurčil, prečo omdlel. "Na podrobné vyšetrenie ma prinútila až mama, vraj sa jej uzlina na mojom krku nepáči. Po diagnóze som sa zrútil, no vďaka rodičom a lekárom sa pozbieral a s chorobou bojoval. Verím, že mi pomohol aj anjel na mojom pleci, akoby mi našepkával v ťažkých chvíľach, bojuj, nezlož hlavu. Užíval som lieky, zavretý v olovenej izbe, tri mesiace bez návštev. Až trikrát som takúto liečbu podstúpil, navyše mám za sebou tri operácie a následnú terapiu."

Kniha Armstronga o víťazstve nad rakovinou inšpiráciou

Knihu o víťazstve nad rakovinou od Lance Armstronga si Juraj Tarr pozorne prečítal. "Mal podobný osud ako ja. V auguste 1998 som si zapádloval štyri kilometre a v ramene rieky Nitra dozrelo vo mne rozhodnutie. Nezabalím to, vykríkol som. Vyoperovali mi jednu veľkú uzlinu a rozmerom vajíčka som prekvapil aj patológa. Úplne mi vybrali štítnu žľazu, jej činnosť som nahradil tabletkami a pridal k nim aj kajakársky elixír, môj najväčší životabudič. Nepochybujem, že hlavne vďaka nemu som vyhral rozhodujúcu bitku v živote."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

tasr

Súvisiace články