Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Varga triumfoval vo vode, Brownleeovcom pomohol k úspechu
Zdielať na

Varga triumfoval vo vode, Brownleeovcom pomohol k úspechu

Slovenský triatlonista Richard Varga z J&T Sporteam Bratislava v stredu umne delil svoju za posledný rok nazbieranú plácu, ktorú dostal za dlhé mesiace spoločnej prípravy s britskými súrodencami Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami.

V známom londýnskom Hyde Parku jeho múdre narábanie s pomyselnými tromi grošmi vynieslo bratom dve medaily, jemu samému pri olympijskom debute takmer miesto v elitnej dvadsiatke.

Prvý groš Richard Varga odovzdal bratom

Dal ho späť bratom, s ktorými pred pretekmi vytvoril na olympiádu netradičnú cezhraničnú alianciu pomoci. Varga "rozplával" spoločnú rozprávkovú stratégiu, končiacu sladkým happy-endom pre viac než 10-tisíc domácich čitateľov-divákov okolo trate. Ako začiatočný uskutočňovateľ plánu si bývalý plavec počínal naozaj výborne. V 19-stupňovej vode jazera Serpentine od úvodu až do konca viedol a potiahol bratov medzi najlepších. "Snažil som sa ísť svoje, aby som sa dostal dopredu. Sledoval som za sebou, aby tam niekto bol, aby sa to potrhalo, aby sa oni dvaja mohli zaháknuť a aby sa šlo rýchlo. Chceli sme, aby sa spravil rozdiel medzi dobrými a slabšími plavcami," vykreslil zámery v prvej časti pretekov Varga, ktorý vystúpil na suchú zem ako prvý po 1500-metrovom zábere. "V cyklistike sme mali plán, aby sa vytvorila malá skupinka, táto 5-členná bola až primalá na rovine, kde fúkalo sprava-zľava. Viac by vyhovovala štreka s kopcami a zákrutami." Výrazný stres nenastal, ani keď ich dohnala 17-členná grupa prenasledovateľov. "Aj tak sme to zvládli takticky, keď nás dobehli. Snažil som sa, aby sa z tempa nespomaľovalo. Keď sa šlo tvrdo vpredu, oddychoval som, keď začali taktizovať a spomaľovať niektorí, šiel som dopredu a snažil sa to rozhýbať." Vo vedúcej dvadsiatke všetci traja aj zmenili bicykle za bežecké topánky.

Druhý groš si Richard Varga ponechal

V kešeni pre seba. Beh bol tou časťou, kde už aliancia skončila svoje pôsobenie a každý "vládal" už len sám za seba. "Nechytil som sa v úvode dobre. Snažil som sa stupňovať svoje tempo. Zabojoval som sám za seba a s miestom okolo dvadsiatky som spokojný," hodnotil finiš Slovák. V jej na-život-na-smrť verzii podľahol v rámci súboja o prvú dvadsiatku Španielovi Molovi, Japoncovi Tajamovi i Rusovi Poljanskému, no vydal zo seba všetko vrátane posledných zásob energie a padol v cieli ako podťatý. Odmenou mu bolo výkonnostné zlepšenie. "Je to jeden z mojich najlepších časov v behu. keby to bolo o prvú desiatku, mrzelo by ma to tesné minutie pozícií. Ale takto to nie je až tak podstatné."

Tretí groš Richarda Vargu si treba rozdeliť

Na dva rovné diely - dva štvrtáky sa mu vrátili už teraz. Ak by šiel totiž sám, sotva sa mu podarí na olympijskej premiére v tvrdej konkurencii skončiť v prvej polovici výsledkovej listiny: "Sám by som to na tejto trati ďaleko nedotiahol. Išlo sa tak rýchlo, že nejaké individuálne úniky nemali šancu." Ďalšie dva štvrtáky zatiaľ naňho čakajú niekedy v budúcom období, možno sa za ten čas ešte aj zhodnotia. "Kus medaily ani od jedného z chalanov nechcem. Musím si ich zaslúžiť. Teraz bol ten čas, keď som si mohol pomôcť ja sám a súčasne aj pomôcť im. Ten posun za posledných 8 týždňov bol neuveriteľný." 

Na to, aby mohol Richard Varga vôbec niečo tretinkovať, bolo potrebné dlho drieť. A bolo to aj v dobrovoľnom vyhnanstve, vždy mimo vlasti. "V poslednom čase som na Slovensku nebol, ale snažím sa aspoň takto o to, aby sa aj doma tento šport zapáčil. Bola to dlhá cesta, každý deň sme mali veľmi tvrdý tréning. Posúval som sa nahor, chalani ma povzbudzovali a tréneri videli, že na to mám. S tým, že som sa ledva dostal do Londýna a po tom všetkom, je dnešné umiestnenie veľmi dobrý výsledok," dodal Varga. Mravné ponaučenie vzíde z celého príbehu až neskôr - delenie statkov, možno totálne iným pomerom, môže zopakovať už v Riu na ďalšej olympiáde. "Ak spolupráca bude pokračovať aj nasledujúce štyri roky, môj výkon môže byť vtedy už úplne-úplne inde," veril si do budúcna 23-ročný triatlonista, ktorý bude v Brazílii v najlepšom veku na prerazenie vo výsledkovej listine.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Richard Varga na OH

Súvisiace články