Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci na OH. Martikán vylovil bronz, chystá 6. pokus!
Zdielať na

Slováci na OH. Martikán vylovil bronz, chystá 6. pokus!

Slovenský vodný slalomár Michal Martikán získal na OH 2012 v Londýne bronzovú medailu v C1. Obhajca titulu z Pekingu 2008 skončil vo finále na treťom mieste so stratou 1,25 s na svojho veľkého rivala Francúza Tonyho Estangueta, ktorý sa tešil z tretieho olympijského zlata. Striebro patrí najrýchlejšiemu zo semifinále Nemcovi Siderisovi Tasiadisovi.

Bronzový hrdina chcel zlato

"Som šťastný, niekde v hĺbke, ale trochu som aj sklamaný," vyjadril svoje pocity Michal Martikán. "Pred olympiádou som túžil po zlate, no po dojazde som vedel, že po tých pár chybičkách na takejto pádlovacej trati mi výsledky čas na víťazstvo nebude stačiť. Najmä v spodnej časti trate som stratil, trať technicky náročná nebola, no meniaca sa voda raz pomohla, inokedy nie. V hornej časti mi vo finále pomohla, žiadne korekcie som robiť nemusel a v spodnej časti naopak."

Výsledný čas vyvolal u Michala Martikána aj úsmev na tvári, aj spokojné gesto. "Ťažko som však mohol odhadnúť, na aké miesto postačí. Zrýchlil som sa, dostal pod 100 sekúnd, no vedel som, že ak zostávajúci súperi zajazdia dobre, tak ma môžu predbehnúť. V hlave mi vŕtali tie chybičky v dolnej časti trati. Na medailu som však už mohol myslieť, no v tom momente bolo podstatnejšie, koľkí ma zosadia z prvého miesta."

Až piata v poradí...

Semifinále už po finále až také dôležité nebolo, na prvej bránke dve trestné sekundy si však žiadali vysvetlenie. "Bránku som poznal z tréningu, viac som do nej vchádzal z ľavej strany, teraz ma to pridržalo a chyba bola na svete."

Pred Michalom Martikánom skončili dvaja a jeho najväčší súper v histórii, zlatý Francúz Tony Estanguet. "Extra si nebolo čo v cieli povedať, len som mu zablahoželal k skvelej jazde. Na svojom konte mám už päť olympijských medailí a farba bronzového kovu jasne napovedá, že ju aj za piatu, čo sa týka cennosti, považujem."

Michal Martikán musel v sezónach riešiť aj nepríjemnosti a že medailovo vynikol si zaslúži veľké uznanie. "Semifinále som mal pod kontrolou a pravidlá určujú, že finále je najpodstatnejšie. Z toho vyplynulo aj nasadenie, o medailu sa už predsa bojuje s hraničným úsilím. Po semifinále som si pozrel video, prezliekol som sa, prezrel trať, rozjazdil. Maximálne som sa sústredil a nič ma nevyviedlo z koncentrácie. Bol som presvedčený, že finále zvládnem rýchlejšie, pretože som si v sebe nechal ešte dostatok rezerv. Vždy tvrdím, že sa dá ísť aj rýchlejšie, maximálne vyčistiť jazdu od chybičiek znamená, že sa vám podarí zlepšiť aj o sekundy. Ak to mám rozmeniť na drobné, v každom jednom zábere som mohol viac pritlačiť."

Trať označil Michal Martikán výstižne - pádlovacia. "Technicky bola veľmi náročná a Tony Estanguet i Tasiadis vedia na takýchto jazdiť, takže žiadne prekvapenie. Dobre mi padlo tu trénovať, veľa iného som si už na olympiáde nemohol dovoliť."

2016 pokus číslo 6!

V 33 rokoch Michal Martikán dosiahol unikátnu zbierku olympijských medailí a mieni v nej ešte pokračovať. "Roky plynú veľkou rýchlosťou a ja sa určite s najkrajším športom nemienim rozlúčiť. Olympijské Rio o štyri roky by mohlo byť ďalšou inšpiráciou."

Martikán získal už svoju piatu medailu z OH, druhú pre Slovensko v Londýne. Bronz vybojovala aj skeetarka Danka Barteková. Bronzový kov doposiaľ Martikánovi v jeho olympijskej zbierke chýbal. Historicky prvý zlatý medailista v samostatnej ére Slovenska zopakoval pred štyrmi rokmi svoj triumf z Atlanty 1996. V dvoch medzicykloch bol dvakrát strieborný, pred ôsmimi rokmi v Aténach kontroverzným verdiktom jury. Martikán je najúspešnejším vodným slalomárom v histórii tohto športu. V seniorskej kategórii získal na OH, MS a ME spolu 36 medailí, z toho 23 zlatých. V singli sa stal štyrikrát majstrom sveta i Európy.

Martikán postúpil do osemčlenného finále zo štvrtého miesta, keď v semifinále si pripísal dve trestné sekundy za ťuk na prvej bránke. V bojoch o medaily zajazdil čisto, zvládol aj náročné protiprúdne bránky a v cieli sa zaradil na priebežné prvé miesto. Jeho večný rival Estanguet však predviedol ešte rýchlejšiu jazdu a výsledným časom si zapýtal o tretí olympijský triumf. Slovinec Benjamin Savšek finále totálne pokazil a Martikána už mohol ohroziť iba Tasiadis. Nemec síce nezopakoval brilantnú semifinálovú jazdu, vďaka kvalitnému finišu však predstihol Martikána a vyhupol sa na strieborný stupienok. Už v semifinále pochoval šance na medailu Brit David Florence.

Martikán s Estanguetom si od roku 1996 podelili najcennejšie olympijské kovy. Francúz, ktorý uspel v Sydney 2000 v Aténach 2004, už niekoľko mesiacov pred vrcholom sezóny avizoval, že táto olympiáda bude jeho poslednou v kariére. Martikán chce po Londýne pokračovať. Medzi oboma milovníkmi perejí je veľa paralel. Michal s mierami 170/75, Tony 186/75, obaja sú májoví, len Tony o rok starší. Pochádza zo športovej rodiny, poznačenej najviac divokou vodou, pretože jeho otec Henri v zjazde i brat Patrice v slalome sa štyrikrát ovenčili medailami na MS, Patrice dokonca aj zlatom, s bronzom na OH v Atlante.

Výsledky - C1 muži:

1. Tony Estanguet (Fr.) 97,06, 2. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,09, 3. Michal MARTIKÁN (SR) 98,31, 4. Ander Elosegi (Šp.) 102,61, 5. Stanislav Ježek (ČR) 105,73, 6. Kynan Maley (Austr.) 107,08,. 7. Takuja Haneda (Jap.) 110,62, 8. Benjamin Savšek (Slov.) 219,95

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Martikán na OH

Súvisiace články