Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sviatok parkúru v Bratislave. Jazdci si rozdelia 115 tisíc eur
Zdielať na
Ostatné

Sviatok parkúru v Bratislave. Jazdci si rozdelia 115 tisíc eur

Jazdci a kone už onedlho ovládnu Bratislavu, kde sa budú konať preteky v parkúrovom skákaní Grand Prix. V strednej Európe ide o najväčšie podujatie svojho druhu, na ktorom sa predstaví svetová a slovenská špička. Pozor! Tentokrát o dva týždne skôr. Presne od 19. do 22. júla.

Súťaž musela byť kvôli olympiáde v Londýne presunutá o dva týždne dopredu. Organizátori sa napriek tomu tešia vysokej medzinárodnej a slovenskej účasti. Hovorí šéf organizačného výboru pretekov Andrej Glatz: "Prihlásených je 18 národov, to znamená asi 190 koní, asi 90 jazdcov."

Začínali tu mnohí majstri sveta

V programe populárnej Grand Prix je jedenásť súťaží. Najväčším ťahákom je v piatok Pohár národov a v nedelu Veľká cena, ktorá sa započítava do celkového hodnotenia a obe sú kvalifikáciou na majstrovstvá Európy. Andrej Glatz: "Máme aj Pohár prezidenta SR pre najúspešnejšieho slovenského jazdca."

Do súťaže sa zapájajú aj mladí jazdci, ktorí tak získavajú cenné skúsenosti. Slovensko budú reprezentovať 18 pretekári. "Mnohí majstri sveta začínali aj tu," nezabúda pripomenúť Andrej Glatz.

Ktorý koník sa najlepšie vyspí...?

Jeden kôň potrebuje na deň okolo 10 kilogramov slamy, 7 kilogramov sena a 7 až 8 kilogramov ovsa. Ich výkon môže ovplyvniť aj špecifický povrch z trávy. "U tých koní je to také, že podľa toho, ako sa vyspí. Niekedy sa vyspí tak, že dnes spraví výkon taký a na druhý deň spraví oveľa lepší," vysvetľuje predseda skokovej komisie Slovenskej jazdeckej federácie Zdeno Kuchár. Motiváciou pre jazdcov budú ceny vo výške 115 tisíc eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Parkúr_kôň_skok

isifa - ilustračné foto

Zdielať na

Súvisiace články