Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci na OH. Hochschornerovci druhí, Dukátová šiesta
Zdielať na

Slováci na OH. Hochschornerovci druhí, Dukátová šiesta

Slovenskí vodní slalomári bratia Pavol a Peter Hochschornerovci suverenným spôsobom postúpili z pondeľňajšej kvalifikácie C2 mužov na olympijských hrách 2012 v Londýne. Do semifinále postúpila aj kajakárka Jana Dukátová.

Rozhodoval jeden "ťuk"

Historicky najúspešnejší Slováci na OH, ktorý sa pýšia tromi zlatými medailami na najväčšom sviatku športovcov, si bez väčších problémov vybojovali účasť vo štvrtkovom semifinále (začiatok o 14.30 h SELČ), kde sa predstaví najlepších desať dvojíc. V následnom finále bude v ten istý deň 2. 8. od 16.18 h SELČ štartovať šesť najlepších o medaily. Víťazmi kvalifikácie sa v areáli Lee Valley White Water Centre stali Francúzi Gauthier Klauss a Matthieu Peche.

Vodní slalomári z "krajiny galského kohúta" si udržali vedúce postavenie po prvom kole, v ktorom dosiahli najlepší čas (96,98 s). "Hochšíci" za nimi zaostali o 0,54 s, tento čas dosiahli v prvej - "čistej" jazde "na istotu". Slovenskí obhajcovia prvenstva sa snažili v 2. kole zabojovať o kvalifikačné prvenstvo a napodobniť reprezentačného kolegu Michala Martikána (víťaza kvalifikácie v C1), znemožnil im to však "ťuk" a dve trestné sekundy na 18. bránke. Na tretej priečke klasifikovali napokon čínske duo Chu Ming-chaj, Šu Ťün-žung, ktoré figurovalo po prvej jazde na 4. pozícii.

Išli sme na istotu

"Určite sme nešli naplno. Ťažko sa to odhaduje, ale dali sme do toho približne osemdesiat percent. Boli to pokojné, pohodové jazdy, bez rizika. Sto percent sme išli až za poslednou bránkou, do cieľa sme šprintovali. Pomalšie sme začínali, nechávali sme si sily na záver," pridal "háčik" Pavol Hochschorner.

Vodný slalom - kvalifikácia - pondelok - výsledky:

Muži - kategória C2 (z dvoch kvalifikačných jázd sa rátal lepší výkon):
1. Gauthier Klauss, Matthieu Peche (Fr.) 96,98 (2 trestné sekundy), 2. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 97,52 (0), 3. Chu Ming-chaj, Šu Ťün-žung (Čína) 99,05 (0)

Dukátová šiesta

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová skončila šiesta v pondelňajšej dvojkolovej kvalifikácii K1 žien na Hrách XXX. olympiády v Londýne. Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Bratislavy a debutantka na najväčšom sviatku športovcov si vybojovala postup do štvrtkového semifinále, v ktorom sa od 15.12 h SELČ predstaví pätnásť najlepších kajakárok. V následnom finále bude v ten istý deň od 16.57 h SELČ štartovať desať elitných pretekárok.

V areáli Lee Valley White Water Centre sa stala víťazkou kvalifikácie Maialen Chorrautová zo Španielska, ktorá si udržala vedúce postavenie po prvom kole. V ňom dosiahla napriek jednému zaváhaniu a dvojsekundovej penalizácii čas 98,75 s, čo stačilo na prvenstvo. Druhá skončila domáca vďaka výbornej jazde v druhom kole Britka Lizzie Neaveová (+0,17 s), na tretej priečke klasifikovali Taliansku Mariu Claru Giaiovú Pronovú (+0,91). Majsterka sveta z roku 2006 v K1 Dukátová bola piata po 1. kole, v ktorom predviedla iba priemernú jazdu - v 9. a 18. bránke "ťukla" a dostala po dve trestné sekundy. Druhú jazdu absolvovala slovenská reprezentantka v rýchlejšom tempe, ale tiež mala dva razy nedovolený dotyk s bránkou. Napokon s odstupom 2,62 sekundy na víťaznú Chourrautovú uzatvárala Dukátová najlepší poltucet kajakárok.

"Prvá jazda bola pre mňa vlastne olympijskou premiérou, bolo v tom trochu napätia, emócií, ale myslím si, že sa mi podarilo zbaviť sa stresu ešte pred štartom. Jazda bola relatívne plynulá, aj keď som sa nevyhla dvom ´ťukom´. To však našťastie dnes nerozhodovalo. Druhá jazda bola o čosi rýchlejšia, veci, ktoré som v prvej neodtiahla do konca, sa mi podarilo vylepšiť. Opäť som sa však nevyhla dotykom. Šiesta pozícia pred semifinále je pre mňa dobrá. Nie je dôležité ísť kvalifikáciu naplno a vyhrať ju, v semifinále sa ide od nuly, na inej trati. Budú to nové preteky," zhodnotila svoju olympijskú premiéru 29-ročná Bratislavčanka.

Vodný slalom - kvalifikácia - pondelok - výsledky:


K1 - ženy: 1. Maialen Chourrautová (Šp.) 98,75 s (2), 2. Lizzie Neaveová (V. Brit.) 98,92 (0), 3. Maria Clara Giaiová Pronová (Tal.) 99,66 s (0),...6. Jana Dukátová (SR) 101,37 (4)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články