Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Šéf výpravy Ľubor Halanda: Zaúradovala spravodlivosť
Zdielať na

Šéf výpravy Ľubor Halanda: Zaúradovala spravodlivosť

Malú slovenskú výpravu veľký potenciál na Hrách XXX. olympiády v Londýne síce sprevádzal, ale primerane neopuncoval. Slovensko nad historicky najslabšou bilanciou neplesalo, no ani nevykrvácalo.

Soľ nad zlato ako v klasickej rozprávke môže opäť vystúpiť do popredia. Žiada sa dosoliť celý slovenský šport, prvotný impulz by mal dodať neslávny návrat bez zlata.  

Spravodlivosť zaúradovala

A to je pre slovenský šport dobré znamenie. Šéf výpravy Ľubor Halanda vyzdvihol realitu pôsobenia. "Naša bilancia je veľmi spravodlivá, tak ako samotný šport. Víťazia tí, ktorí sa lepšie pripravia, viac natrénujú. V niektorých momentoch chýbalo aj trochu šťastia, no v podstate sme dosiahli, na čo sme mali."

Od revolúcie sa veľa v slovenskom športe nezmenilo, škodlivo sa zakorenili staré javy, k nim pribudli nové, taktiež deštrukčné. Ak by veda pokročila viac, asi by sa oplatilo osobnosti slovenského športu zamraziť a v štvorročných cykloch rozmrazovať. Staré dobré známe tváre by boli po ruke, aj spoľahlivé športové odvetvia, ktoré sa sústavne starajú o medailové radosti a zavrhujú starosti. "Vzhľadom na to, aké máme vytvorené podmienky na šport od revolúcie, dosahujeme nadštandardné výkony a výsledky," myslí si Ľubor Halanda. "Ak to pôjde takto ďalej, je možné, že na ďalších olympiádach nedosiahneme ani to, čo v Londýne a budeme sa tešiť aj nad tým, čo teraz prehliadame."

Peking so šiestimi medailami

Slovenskému športu pred štyrmi rokmi ublížil. Neodzrkadlil skutočnú silu slovenského športu, bilancia sa priživila hlavne na vodnom slalome. Teraz v medailách poľavil a nastalo zdesenie s otázkou, kto sa postará o zlato, na ktoré sa od Atlanty'96 navyklo. Aj hranu medzi úspechom a neúspechom Ľubor Halanda spomenul. "Je veľmi tenká, Martikán a Hochschornerovci boli zlatí v Pekingu, teraz 'len' bronzoví. Aj oni majú súperov, konurencia sa rozrastá a ich tretie miesta za neúspech nemôžeme považovať."

Okamžite po nejakom prenikavejšom výsledku sa každý športovec spovedal so otázkou a čo Rio, či vydrží ďalšie štyri roky a či ho motivuje, vzhľadom na pribúdajúce roky, brazílska olympijská samba. Vlajkové lode slovenského športu sľubujú, že vydržia. "Verím tomu, v slalome, kanoistike a streľbe sa nikto na športový dôchodok nechystá," konkretizuje okamžitý prieskum názorov Ľubor Halanda. "Podmienky sa však musia zlepšiť, materiálové i finančné, len vtedy zostane nádej, že opory vydržia a pribudnú nové."

Len so starým vínom by someliér nevystačil

Pivnicu treba dopĺňať novými ročníkmi, na svahoch sa starať o vinicu, omladzovať, proti perenospóre ju vystriekať. Barbarský prístup prináša skazu, aká sa neodpúšťa. Londýn bol veľký vinohrad a Slováci ho oslnili len jedným strieborným a tromi bronzovými dňami. "No ani sme nesklamali," dodal Ľubor Halanda. "Vo výkonoch a v etike spoločenského vystupovania. Zanechali sme dobrý dojem, bude sa na nás v dobrom spomínať. Londýn bol nadčasový a ťažko ho niekto prekoná. Kompaktnosť športovísk, organizácia, celkové zabezpečenie strhávalo do diania. Pádny dôvod na zamyslenie, otvorenie očí sa ponúka."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Ľubor Halanda

Súvisiace články