Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Komu prospeje olympiáda v Tatrách? Hotelieri by ju brali hneď
Zdielať na

Komu prospeje olympiáda v Tatrách? Hotelieri by ju brali hneď

BERLÍN / Ekonomická samovražda alebo najlepšia prezentácia krajiny v zahraničí? Názory na organizovanie olympijských hier na Slovensku sa rôznia. Nie je totiž zvykom, aby sa takéto mamutie športové podujatie konalo v malej a hospodársky slabej krajine.

O radu ako nesklamať a zároveň sa ekonomicky nezruinovať sme preto na veľtrhu cestovného ruchu v Berlíne požiadali tých skúsenejších. Pri našej kandidatúre zrejme platí, že dôležitejšie - a najmä lacnejšie - je zúčastniť sa, ako zvíťaziť. Súboj o olympiádu je totiž vynikajúci spôsob ako sa zviditeľniť na celom svete za relatívne malé peniaze.

Šanca dať o sebe vedieť

Hovorí Alexander Martynov z ruského Výboru pre turizmus: "Je to jedinečná šanca prilákať viac turistov a poskytovať im lepšie služby v moderne vybavených strediskách." V Rusku sa takto postaví na nohy nielen Soči, ale aj celý Krasnodarský kraj. V prvom rade však treba rozmýšľať o tom, kde na olympiádu vziať peniaze. Na rozdiel od Ruska nám totiž chýba trocha plynu a ropy.

Londýn by mal výrazne profitovať

Napriek tomu, že väčšina olympiád sa skončila s deficitom, organizátorské krajiny sa spoliehajú najmä na dlhodobé efekty súvisiace práve s cestovným ruchom. Taký je aj prípad minuloročných letných hier v anglickej metropole. Vysvetľuje Jo Geneenová, PR manažérka mesta Londýn: "Veríme, že olympiáda v nasledujúcich rokoch do Londýna priláka o vyše milión turistov viac a prinesie do rozpočtu mesta 650 miliónov libier."

A spravili by sa aj cesty...

Niečo podobné by sa určite páčilo aj nám na Slovensku. Najmä, ak by sme dostali len športy, ktoré u nás potrebujú nový impulz, vrátane hokeja. Ondrej Šoltýs, OOCR Región Liptov: "Pokiaľ sa to bude budovať s rozumom, mali by sme dosiahnuť ten cieľ, ktorý chceme, čiže trvalo dosiahnuteľný turistický ruch." K tomu samozrejme patrí aj lepšia cestná infraštruktúra a spojenie Slovenska s Poľskom. Problémom však môže byť veľkosť našej krajiny.

Aby sa plán nevymkol z rúk

Olympijské hry už nie sú len doménou veľkých a silných, aj keď bez ich podpory to zrejme tentoraz nepôjde ani teraz. Aj preto jedno odporúčanie z Britských ostrovov. Jo Geneenová, PR manažérka mesta Londýn: "Vaši organizátori by si mali veľmi dobre zvážiť, čo chcú dosiahnuť a musia si dať pozor, aby sa im ich plán nevymkol z rúk."

Alexander Martynov, ruský Výbor pre turizmus: "Nás hry ešte len čakajú, no nepozerám sa na to len z ekonomického hľadiska, ale aj z kultúrneho. Čím viac ľudí sa o Rusku dozvie, tým viac ich k nám príde a spozná jeho krásy." Pre touroperátorov sú však samotné hry v Soči katastrofou, keďže ceny za ubytovanie a služby už teraz dosahujú astronomické sumy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články