Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Olympiáda na Slovensku? Podľa analytika by to bola samovražda
Zdielať na

Olympiáda na Slovensku? Podľa analytika by to bola samovražda

Slovensko sa bude zrejme už tretíkrát uchádzať o organizáciu zimných olympijských hier. Záujem sme mali už o ročníky 2002 a 2006. No a teraz sme vraj na túto udalosť konečne pripravení! Horšie to však bude s financovaním. Jeho väčšiu časť by totiž malo "zatiahnuť" Poľsko.

S iniciatívou vyšli Poliaci

Zdá sa, že poľskí aj slovenskí šéfovia národných olympijských výborov v tom majú jasno. O ZOH 2022 sú pripravení zabojovať. "Iniciatíva vyšla z poľskej strany, my sme sa do toho nehrnuli," hovorí prezident SOV František Chmelár. Jeho opatrnosti sa nemožno čudovať .

Olympiáda - veľké ekonomické riziko

Olympiáda je síce najprestížnejšia športová udalosť, no jej rentabilita je veľmi otázna. "História ukazuje, že všetky olympijské hry od druhej svetovej vojny boli stratové," konštatuje Richard Ďurana, ekonomický analytik INESS. A zároveň hádam všetky prekročili pôvodne plánovaný rozpočet – naposledy v Londýne až 8-násobne! Aj blížiaca sa zimná olympiáda v Soči sa už pomaly šplhá k 30 miliardám eur. Dnes zlomené Atény minuli na hry takmer 7% ročného HDP. Miliardy eur by bolo treba aj na poľsko-slovenskú olympiádu. "Zorganizovanie zimných olympijských hier by bolo pre Slovensko ekonomickou samovraždou," tvrdí Richard Ďurana.

Zázraky od nás nežiadajú

Flintu do žita však hneď hádzať nemusíme... Poliaci by boli hlavnými organizátoromi a od nás nechcú nesplniteľné veci. "Chcú len participáciu na zjazdovom lyžovaní, čo by bolo relatívne veľmi jednoduché," hovorí František Chmelár. Stredisko Jasná by podstúpilo zopár úprav a hotovo! No až také jednoduché to zas nie je! Potrebujeme vybudovať infraštruktúru, prepojiť naše a poľské Tatry a bojujeme aj o aspoň jednu hokejovú skupinu. "Chceme aj ten hokej a to by predpokladalo dva zimné štadióny," priznáva prezident SOV.

Trochu opatrnosti nezaškodí

Na podanie prihlášky máme ešte rok, rozhodovať sa bude v roku 2015. Ministerstvo školstva, pod ktoré spadá šport, je však zatiaľ veľmi rezervované. "Akékoľvek kalkulácie sú v tejto chvíli predčasné, nakoľko najskôr musíme vedieť, aká veľká sieť partnerov na tom bude participovať," tvrdí Michal Kaliňák, hovorca Ministerstva školstav SR.
Štát by totiž počítal aj s mohutným zapojením sa súkromného sektoru, ktorý by na olympiáde mohol získať najviac. Na definitívne rozhodnutie vlády, či budeme o organizáciu hier vôbec bojovať, olympijský výbor len čaká. Nádej uspieť vraj totiž máme. "Nevidím to, ja osobne, nereálne," dodáva František Chmelár.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Šatan_hokejista_v_reprezentačnom_drese_SR

SITA

Súvisiace články