Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
ME: Štyria Slováci ďalej, prvý titul pre Faraha
Zdielať na

ME: Štyria Slováci ďalej, prvý titul pre Faraha

Zdroj: sita, Mo Farah

Zo slovenských reprezentantov, ktorí sa predstavili v stredajších kvalifikáciách a rozbehoch na 21. majstrovstvách Európy v Helsinkách, majú dôvod na úsmev diaľkarka Jana Velďáková, jej sestra - trojskokanka Dana, osemstovkár Jozef Repčík a výškar Michala Kabelka, ktorí sa dostali do ďalších kôl svojich súťaží.

Janka Velďáková mala dôvod na úsmev

V raňajšej kvalifikácii diaľky sa prebojovala do finále ako 11. najlepšia výkonom 641 cm z druhej série Jana Velďáková. Preteky vôbec nevyšli jej klubovej kolegyni Renáte Medgyesovej, ktorá dosiahla iba 595 cm a obsadila až 28. miesto z 30 štartujúcich. Finále diaľky žien je na programe vo štvrtok o 16.25 h SELČ. Jana Velďáková si v helsinskej kvalifikácii definitívne vybojovala aj účasť na olympijských hrách v Londýne, keďže A-limit 675 cm bol nad Medgyesovej sily. Zverenkyňa trénera Radoslava Dubovského sa prebojovala do svojho štvrtého seniorského finále na vrcholnom podujatí, tretieho na ME v rade (ME 2006, MS 2007, ME 2010, ME 2012). Po prvej sérii patrila Velďákovej piata priečka výkonom 632 cm, po druhej tiež, no v tretej sa pred ňu dosatala až šestica diaľkarok. "To boli nervy! Škoda posledného pokusu, lebo bol najlepší. Žiaľ, milimetrový prešľap. Ešte nikdy som nepostupovala ako jedenásta. Neskákalo sa mi zle, ale bolo to tesné. Spadol mi kameň zo srdca," citovala Janu Velďákovú stránka manažérskej skupiny Top Athletics. Kvalifikačný limit 665 cm prekonali tri diaľkarky - Turkyňa Meyová, Lesueurová z Francúzska a v poslednom pokuse aj Nórka Renströmová. Všetky dosiahli 666 cm. Medgyesová, ktorá skončila pred dvoma rokmi v Barcelone siedma, môže ľutovať: na helsinské finále stačilo 639 cm. V tomto roku dosiahla lepší výkon v troch zo siedmich súťaží.

Dana Velďáková postúpila do finále súťaže trojskokaniek zo štvrtého miesta

V kvalifikácii dosiahla v druhej sérii 14,36 m a o 16 cm prekonala potrebný limit. Zverenka trénera Radoslava Dubovského si o jeden centimetrík zlepšila tohtosezónne a zároveň i slovenské maximum. V prvom pokuse dosiahla 13,92 m, v druhom však ideálne zladila rozbeh s odrazom a "zaletela" do finále. Tretí skok už, prirodzene, nemusela absolvovať. Lepšie ako 31-ročná Košičanka boli len obhajkyňa titulu a majsterka sveta z Dägu Ukrajinka Oľha Saladuchová (14,77), Patricia Mamonová z Portugalska (14,41) a dvojnásobná olympijská šampiónka, pôvodom Kamerunčanka Francoise Mbangová (14,38), ktorá prvý raz reprezentuje na veľkom podujatí Francúzsko. Limit 14,20 prekonalo 8 trojskokaniek, ako posledná postúpila Grékyňa Panétová výkonom 14,08 m. "Neskutočné, bola som taká nervózna, ako keby som bojovala prvý raz o finále. Našťastie, som tam a to je najdôležitejšie. Finále bude náročné, v kvalifikácii dosiahli dievčatá dobré výkony. Budem bojovať o čo najlepšie umiestnenie," skonštatovala Dana Velďáková, ktorá sa prebojovala už do svojho jedenásteho seniorského finále v kariére. Pred dvoma rokmi na ME v Barcelone obsadila 7. miesto. Z ostatných dvoch halových kontinentálnych šampionátov má dva bronzy (2009, 2011). Vo finále bola aj dvakrát šiesta (HME 2007 Birmingham, HMS 2010 Dauha), trikrát ôsma (HMS 2006 Moskva, MS 2009 Berlín, HMS 2012), raz jedenásta (MS 2011 Dägu) a jedenkrát dvanásta (MS 2007 Osaka).

Repčík pobeží aj v semifinále

Jozef Repčík (Spartak Dubnica n/V.) obsadil v III. rozbehu na 800 m v Helsinkách 3. miesto časom 1:47,41 min a zaistil si postup do štvrtkového semifinále (17.05 h SELČ) medzi 24 najlepších. Z 38 osemstovkárov napokon dosiahol siedmy najlepší čas, bol dokonca o 7 stotín rýchlejší ako olympijský šampión 2004 Rus Jurij Borzakovskij. Dvadsaťpäťročný zverenec trénera Marcela Lopuchovského zaostal za svojím tohtosezónnym maximom len o 4 stotinky. V semifinále by sa chcel pokúsiť o olympijský B-limit 1:46,30. "Nohy mi bežali dnes ako som chcel, som spokojný. Kontroloval som si situáciu, to je dobrý pocit. Vďaka Ukrajincovi Davydovovi, ktorý odtiahol skoro 700 metrov, to bol pomerne svižný beh. Otázne teraz je, ako zareaguje môj organizmus na dva ťažké behy za sebou," uviedol Jozef Repčík pre web svojej manažérskej skupiny Top Athletics. Repčík bežal takticky veľmi dobre, celý čas sa držal na treťom - štvrtom mieste (medzičasy - 400 m: 51,61, 600 m: 1:19,24) a kontroloval si postupovú pozíciu: Priamo totiž išli ďalej len prví štyria. Tretí rozbeh vyhral Nemec Ludolph za 1:47,10, druhý bol Brit Mohammed (1:47,13) a o stotinku štvrtý za Repčíkom finišoval halový vicemajster Európy Luis Alberto Marco zo Španielska.

Výška na ME pokračuje aj s našim Kabelkom

Michal Kabelka sa prebojoval do finále súťaže výškarov. V stredajšej podvečernej kvalifikácii stačilo 27-ročnému členovi Spartaka Dubnica na prienik medzi najlepšiu dvanástku 223 cm. Pôvodne vypísaný limit 228 cm sa napokon ani neskákal. Kabelka postúpil zo 7. miesta. Pri premiére na ME začal bez problémov na 210 cm, na prvý pokus prekonal aj 215 cm, následných 219 cm však dal až na tretí pokus. Postupovú výšku 223 cm pokoril hneď na prvýkrát, potom ešte dvakrát neúspešne skákal na 226 cm, posledný pokus pre istotu postupu už ani neabsolvoval. "Postup do finále ma samozrejme veľmi teší. Na 219 cm som neskákal dobre, ale 223 cm mi vyšlo. Na následnej výške 226 cm so už neskákal posledný pokus. Nemalo to zmysel, myslel som si, že nás nechajú všetkých štrnástich vo finále a 226 sa nebude skákať," citovala stránka manažérskej skupiny Top Athletics slová Michala Kabelku, ktorý doplnil: "Vo finále nemám čo stratiť. Bude to tam vyrovnané, aj počasie rozhodne. Uvidíme, aká bude základná výška, letný osobný rekord by som bral."
Druhému slovenskému zástupcovi v skoku do výšky na ME 2012 Petrovi Horákovi sa až tak nedarilo a s 219 cm ho klasifikovali na 19. mieste. Dvadsaťosemročný člen Dukly Banská Bystrica zvládol 200 i 210 cm na prvý, 215 m na druhý, 219 cm na tretí pokus, ale 223 cm už bolo nad jeho sily. "Mal som problémy s rozbehom. Nedostával som sa na rad včas, ale to je nepodstatné. Skákať som mal lepšie technicky, odvážne, to mi dnes chýbalo," uviedol Horák, ktorý pri treťom štarte na ME dosiahol svoje najhoršie umiestnenie (2006 - 15., 2010 - 10.).

Debutant Kučera sa ďalej neprehrýzol

Martin Kučera (Slávia STU Bratislava) obsadil v I. rozbehu na 400 m prekážok v Helsinkách 5. miesto časom 51,50 sekundy. Debutant na vrcholnom podujatí skončil celkovo na 25. mieste zo 42 pretekárov, keď ho iba jediné miestečko a púhych 13 stotín delilo od postupu do štvrtkového semifinále. Doň sa kvalifikovali priamo len prví traja z každého zo šiestich rozbehov, ďalších šesť potom na základe najlepších časov, pričom Kučerov bol siedmy. Dvadsaťdvaročný študent Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave zaostal za svojím osobným rekordom z majstrovstiev SR v Banskej Bystrici o 0,77 sekundy, dosiahol však svoj druhý najlepší výkon v kariére. Zverenec trénera Vladimíra Bezdíčka začal v rozbehu dosť rýchlo, nechal sa strhnúť tempom v siedmej dráhe pred ním bežiaceho Bielorusa Jakovleva. V závere mu už chýbali sily, čo sa prejavilo aj na prekážkarskeju technike.

Oštepársky sektor vo finále bez Benáka

Do oštepárskeho finále sa nepodarilo postúpiť Martinovi Benákovi. Najdlhší hod zverenca Jozefa Hanušovského bol 70,60 m v druhej sérii, čo nestačilo na postup. V kvalifikačnej B-skupine skončil 24-ročný atlét Dukly Banská Bystrica na 11. mieste a pri svojom druhom štarte na európskom šampionáte obsadil konečnú 26. pozíciu. Benák tento rok hodil pred desiatimi dňami v Banskej Bystrici 78,97 m, čo by mu v Helsinkách stačilo na prienik do finále. Limit bol síce 83,00 m, ale dosiahol ho len Fín Ari Mannio. Benákova séria: 69,23 - 70,60 - 69,97.

V jedinom stredajšom finále potvrdil Brit Mo Farah úlohu najväčšieho favorita a obhájil titul na 5000 metrov. Vlaňajší európsky atlét roka si výborne rozložil sily, bežal takticky a v závere udrel. Po pomalom začiatku začal finišovať 300 m pred cieľom a jasne zdolal o dve sekundy Nemca Arneho Gabiusa, tretí finišoval Polat Arikan z Turecka. Pre vytrvalca narodeného v Somálsku boli preteky generálkou pred olympijskými hrami v Londýne. 

Súvisiace články