Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Phelps sa v Londýne predstaví iba v siedmich disciplínach
Zdielať na

Phelps sa v Londýne predstaví iba v siedmich disciplínach

Zdroj: TASR

Američan Michael Phelps nezopakuje na olympijských hrách v Londýne svoje vystúpenie z Pekingu 2008 a nezíska osem zlatých medailí.

Svetová plavecká hviezda má šancu len na sedem cenných kovov, keďže napokon sa rozhodla nezúčastniť v pretekoch na 200 m voľný spôsob. Phelps v minulých dňoch na tejto trati vyhral americkú kvalifikáciu a získal olympijskú miestenku.

"Michael Phelps vyradil zo svojho olympijského programu preteky na 200 m voľný spôsob. Sústredí sa len na sedem disciplín, táto zmena mu umožní venovať viac energie pre americkú štafetu," uviedol na Twitteri Phelpsov tréner Bob Bowman.

Phelps je štrnásťnásobným olympijským víťazom. Na americkej kvalifikácii, ktorá vyvrcholila v pondelok, sa kvalifikoval v ôsmich disciplínach. Jeho program mal byť podobný ako v Pekingu pred štyrmi rokmi, mal plávať 100 a 200 m motýlik, 200 m voľný spôsob a 200 a 400 m polohové preteky plus tri štafety. V Londýne môže prekonať rekord ruskej gymnastky Larisy Latyninovej, ktorá má celkovo 18 olympijských kovov. Vo Phelpsovej zbierke je ich zatiaľ šestnásť (14 - 0 - 2). Ak uspeje v Londýne, môže vyrovnať aj Latyninovej rekord v počte individuálnych medailí.

Po Phelpsovom rozhodnutí pripadne miestenka na 200 m voľný spôsob pre OH 2012 Rickymu Berensovi. Sedemnásťročná Missy Franklinová by sa mala predstaviť v Londýne v siedmich disciplínach. Bude prvou Američankou, ktorá absolvuje toľko štartov na jedných olympijských hrách. "Nemôžem uveriť, že ma v Londýne čaká sedem štartov. Je to niečo neuveriteľné, už sa na to teším," povedala Franklinová.

Súvisiace články