Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odmeny pre úspešných olympionikov. Ako ich vyplatíme u nás?
Zdielať na

Odmeny pre úspešných olympionikov. Ako ich vyplatíme u nás?

Na XXX. letné olympijské hry sa už tešia nielen milióny športových nadšencov na celom svete, ale aj tisícky športovcov. Tí sa opájajú predstavou vytúžených medailí - a v prípade výhry ich nepoteší iba ich ligot. Úspešní olympionici dostávajú aj finančnú odmenu. Zisťovali sme, koľko peňazí sme ochotní dať našim športovcom v prípade, že domov prinesú medailu.

Obrovská propagácia štátu

"Na Slovensku víťaz zlatej medaily, hovorím o individuálnej súťaži, získa 45 tisíc eur, strieborný 35 tisíc a bronzový 25 tisíc eur. V disciplínach, v ktorých je viac ako jeden športovec, to sú bratia Hochschornerovci, alebo štvorkajak, sa tá suma navyšuje. Je to plus 75 percent na každého navyše," tvrdí hovorca Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček. 

Odmena je rovnaká pre všetky olympijské športy a u nás sa na ňu skladá štát a olympijský výbor. "Úspech na olympiáde je obrovská vec pre propagáciu štátu, ktorý sa nedá s ničím iným porovnať, čiže ten štát by to mal určitým spôsobom zohľadniť," tvrdí Souček.

Veľká Británia dostáva len veniec

Niektoré krajiny ponúkajú za medailu niekoľkonásobne viac, iné zasa napodobňujú zvyk starogréckych olympiád - víťazovi patrí len vavrínový veniec. "Veľká Británia, usporiadateľská krajina, ktorá nevypísala žiadne odmeny s odôvodnením, že športovci, ak získajú medailu na vlastnej pôde, ich marketingový potenciál bude taký veľký, že ten úspech speňažia potom," dodal Souček.

Možno máte pocit, že špičkoví športovci sú už dávno za vodou a odmeny nepotrebujú. Väčšina športovcov ale svojej kariére venuje najplodnejšie roky, ktoré my ostatní strávime štúdiom, či budovaním kariéry - a keď so športom prestanú, začínajú prakticky od nuly. V parlamente ale zatiaľ neprešiel návrh na doživotnú mesačnú rentu pre úspešných olympionikov.

Starší olympionici žijú biedne

"Myslím si, že nie je to veľká finančná čiastka, bavíme sa okolo 400-450 tisíc eur ročne," povedal poslanec Národnej rady Arpád Érsek. Toľko stojí údajne vybudovanie päťdesiatich metrov diaľnice. "Máme starších olympionikov, ktorí majú dnes 70-80 rokov a žijú z biednych dôchodkov," hovorí Souček. Možno sa nového zákona dočkajú.

"Ja nič neplánujem, lebo "plán" na východnom Slovensku je od slova "plano". Ja skutočne chcem, aby som v rámci koncepcie, ktorá sa prijíma a v nadväznosti na to zákon o športe, jasne zadefinoval aj odmeňovanie,"  dodal minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články