Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko je v slalome žien bez medaily. Zlato putuje do Švédska
Zdielať na

Slovensko je v slalome žien bez medaily. Zlato putuje do Švédska

PJONGČANG / Slovensko nezískalo medailu v slalome žien v zjazdovom lyžovaní. Petra Vlhová aj Veronika Velez-Zuzulová figurovali po svojich jazdách 2. kola mimo elitného tria. Petra Vlhová skončila na 13. a Veronika Velez-Zuzulová na 17. mieste.

Slovenské reprezentantky v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová skončili v slalome žien na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu až v druhej desiatke. Obom nevyšla ani jedna z dvoch jázd, Petra Vlhová napokon skončila na 13. mieste a Veronika Velez-Zuzulová na 17. pozícii.

Zlato si vyjazdila Švédka Frida Hansdotterová, striebro putuje do Švajčiarska zásluhou Wendy Holdenerovej a bronz získala mladá Rakúšanka Katharina Gallhuberová. Prekvapením je až štvrté miesto obhajkyne zlata Američanky Mikaely Shiffrinovej.

Druhé kolo ešte absolvuje 29 pretekárok, ktoré boli po prvom na 31. až 59. pozícii. V 2. kole slalomu sa predstaví ešte Barbara Kantorová, ktorá bola po prvej jazde na 40. mieste. Iba 18-ročná Soňa Moravčíková prvé kolo nedokončila.

Zatiaľ čo u Petry Vlhovej prevládal smútok z premárnenej medailovej šance, jej staršia krajanka Veronika Velez-Zuzulová prišla medzi novinárov v dobrej nálade. Skúsená 33-ročná pretekárka si už pred príchodom do Pjongčangu uvedomovala, že s minimálnou súťažnou praxou vzhľadom na jej septembrové ťažké zranenie kolena a následnú niekoľkomesačnú rehabilitáciu  to bude ťažké.

"Na prvých pretekoch po návrate v Lenzerheide som bojovala o to, aby som sa dostala do druhého kola. Teraz som v ňom s prehľadom," povedala Velez-Zuzulová a vzápätí pokračovala: "Budem sa snažiť zajazdiť druhé kolo lepšie ako to prvé a uvidíme ako to dopadne. Ak v konečnom účtovaní budem do 10. miesta, budem spokojná."

Prvé kolo ženského slalomu absolvovali najlepšie pretekárky pod 50 sekúnd, čiže extrémne rýchlo. A to aj napriek tomu, že bolo na trati postavených až 63 bránok a terénne vlny si vyžadovali zmenu rytmu. Ľadový podklad a niekoľko strmých pasáží dali vyniknúť technike tých najlepších. Medzi nimi prekvapujúco chýbala Petra Vlhová, ktorá nabrala manko 2,23 s. Velez-Zuzulová bola ešte o 34 stotín pomalšia. "Bolo to náročnejšie, ako sme si mysleli. Na začiatku v strmej časti to nebolo úplne ideálne. A navyše, na jednej nohe sa ťažko lyžuje," pokračovala Velez-Zuzulová. Pri zmienke o jej zdravotnom stave sa opäť pousmiala. "Ja nie som v poriadku, ale počas jazdy na koleno nemyslím. Uvedomím si to až v cieli. Jazdy však nevyšli aj viacerým pretekárkam, ktoré prišli lepšie pripravené ako ja. Bude ešte druhé kolo, potom sa uvidí," dodala Velez-Zuzulová.