Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nasťa Kuzminová: Biatlon už nerobím kvôli oceneniam a medailám
Zdielať na

Nasťa Kuzminová: Biatlon už nerobím kvôli oceneniam a medailám

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Anastasia Kuzminová sa v piatok večer vrátila na Slovensko a najprv smerovala do Bratislavy, kde sa stretla s novinármi. Slovenská biatlonistka pred médiá smerovala rovno z letiska Schwechat. Nasťa na zimných olympijských hrách v Pjongčangu získala jednu zlatú a dve strieborné medaily. 

​Na tlačovú konferenciu prišla Nasťa až po ôsmej hodine večer. Zato vo veľmi dobrej nálade ale bolo na nej badať únavu, čo aj viackrát počas rozhovoru pripomenula. Na začiatok povedala, že každý pretek na olympiáde v Pjongčangu bol pre ňu výnimočný ale aj ťažký, keďže program biatlonových pretekov bol veľmi nabitý.

A na oddych medzi pretekmi nebol vždy dostatočný čas na regeneráciu. "Bolo dôležité poznať svoje telo a dať mu to, čo potrebuje. Musela som sa pred každým pretekom dobre pripraviť a rozcvičiť," povedala naša najúspešnejšia slovenská biatlonistka, ktorá získala na zimných olympijských hrách jednu zlatú a dve strieborné medaily. 

Na otázku, či sa cíti vo svojej životnej forme odpovedala, že určite áno a na olympiádu si svoju formu dokonale vyladila. Veľmi ju potešili kolegovia, ktorí jej na letisku Schwechat pripravili príjemné prekvapenie a privítali ju. "Taký obrovský záujem som nečakala. To privítanie bolo pre mňa veľmi dôležité a určite pochopíte, že sa dlho nezdržím a pocestujem teraz domov," dodala Nasťa s tým, že cestovala dokopy 27 hodín. 

Najviac sa teší na deti

Anastasia priznala, že najviac sa teší na svoje deti, ktoré však uvidí až v sobotu ráno, keďže v piatok docestuje domov do Banskej Bystrice až neskoro v noci. "Sezóna ešte nekončí a doma budem len krátko. Teším sa na privítanie, ktoré pre mňa chystajú v Banskej Bystrici. Ako športovec sa musím ešte pripraviť na ďalšie preteky Svetového pohára. Moje priebežné druhé miesto v ňom ma povzbudzuje, aby som naplno bojovala. Budem sa snažiť udržať svoje výkony aj naďalej. Dobrým signálom je, že počas celej olympiády som bola najlepšia v bežeckých časoch a napriek únave som dokázala bojovať s najlepšími súperkami," dodala Nasťa.

A ako budú vyzerať najbližšie dni na Slovensku? Podľa jej slov jej najviac prospeje práve oddych a čas strávený so svojimi deťmi. "Počas týchto dní potrebujem minimálne päť tréningov, aby som sa udržala vo svojej aktuálnej forme, akú som mala na olympiáde."

Nasťa prezradila, že jej obe deti boli jej veľkí fanúšikovia a fandili jej na Slovensku cez obrazovku televízie. Dokonca jej syn ju sledoval aj v škole spolu so spolužiakmi. "Myslím, že aj moje deti a ich spolužiaci žili touto olympiádou. A videli ako treba bojovať a reprezentovať Slovensko," dodala Nasťa. Priznala, že na všetky gratulácie ešte nestihla odpovedať ale každú si veľmi cení a váži si taký obrovský záujem ľudí. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu Anastasie Kuzminovej:

​Sen o slovenskej vlajke

Naša najúspešnejšia biatlonistka vyzdvihla aj prácu svojho celého tímu. Podľa nej za jej výkonom nestojí len jej tvrdá dlhodobá práca ale práve aj práca jej tímu, ktorí s ňou prešiel dlhú cestu počas prípravy ale aj na olympiáde. Pripravoval pre ňu všetko potrebné aj v noci, keď ona oddychovala. Pred pretekmi sa snažila myslieť hlavne pozitívne a nenechala sa ovládať negatívnymi emóciami. Aj z každej negatívnej skúsenosti v pretekoch sa snažila urobiť niečo pozitívne.

Keď získala prvé a aj druhé miesto, jej sen bol vybojovať na olympiáde aj zlato, aby videla počas slávnostného ceremoniálu po pretekoch viať slovenskú vlajku. Jej sen bol, aby do cieľa pretekov prišla ako prvá pretekárka s vlajkou. Čo sa jej nakoniec aj podarilo. "Pred odovzdávaním medaile som si povedala - Nasťa, nebudeš plakať. Ale nedalo sa to. Som šťastná za tieto chvíle, ktoré sme prežili."

Po konštatovaní, že pobláznila celé Slovensko, že ju všetci zbožnújú a otázke, čo by jej teraz urobilo najväčšiu radosť, Nasťa nedokázala skryť dojatie. "Tie slová, čo si teraz povedala, to je presne to, kvôli čomu športujem. Biatlon už nerobím kvôli oceneniam a medailám. Najviac ma tešia úsmevy a pocity ľudí. Aby som prinášala pozitívne nálady do rodín a pokiaľ naše výkony dokážu motivovať ľudí k zdravému životnému štýlu, tak budem veľmi rada," povedala jednej z redaktoriek dojatá slovenská biatlonistka.

​Odkaz slovenským biatlonistkám

Na otázku, čo by chcela odkázať mladým biatlonistkám, odpovedala, že chce hlavne pochváliť jej kolegyne z olympiády. Podľa nej je 5. miesto v ženských štafetách kvalitný výsledok.

"Po nepríjemnej situácii, čo sa stala počas pretekov zmiešaných štafiet som rada, že sa Paulína Fialková vschopila a ukázala čo má v sebe. Od sestier Fialových sa čakal kvalitný výkon ale Terézia Poliaková ukázala na svojom treťom úseku skvelý výsledok. Toto sú dievčatá, ktorým raz budem odovzdávať štafetu, keď raz skončím s biatlonom," dodala Anastasia Kuzminová.