Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Olympijské hry napadli hackeri. Američania tvrdia, že to bola ruská pomsta
Zdielať na

Olympijské hry napadli hackeri. Američania tvrdia, že to bola ruská pomsta

Archívne video

WASHINGTON / V Južnej Kórei sa počas otváracieho ceremoniálu udial počítačový útok. Miestne úrady udalosť potvrdili, ale prstom neukázali na konkrétneho útočníka. Americké úrady tvrdia, že za udalosťami stojí Rusko.

Ruskí vojenskí špióni nabúrali niekoľko stoviek počítačov usporiadateľov zimných olympijských hier v Južnej Kórei. Uviedol to americký denník the Washington Post s odvolaním sa na miestne úrady. Údajne to malo vyzerať, ako keby útok naplánovala Severná Kórea.

Juhokórejské úrady potvrdili, že k útoku naozaj došlo, a to konkrétne 9. februára počas otváracieho ceremoniálu, ale odmietli potvrdiť, že za útokom by mohlo stáť Rusko. Počas večera otváracieho ceremoniálu došlo k výpadkom vysielania a aj internetového spojenia, prečo si mnohí z návštevníkov nemohli vytlačiť lístky na ceremoniál a ich miesta ostali prázdne. 

Analytici sa domnievajú, že výpadky boli namierené proti Medzinárodnej olympijskej komisii, pre zákaz použitia národných symbolov tímu Ruska. Súťažiaci dokonca nemohli mať vlajku ani na svojich uniformách a v prípade víťazstva si na stupňoch nevypočuli národnú hymnu. 

Americké úrady sa domnievajú, že by k podobným útokom mohlo dôjsť aj počas uzatváracieho ceremoniálu. 

Ruskí hackeri pred dvomi rokmi údajne rovnako prenikli do databázy, ktorá obsahovala medicínske informácie o športovcoch ako Serena a Venus Wiliams  alebo gymnastke Simone Biles a všetky zverejnila. Čin bol verejnosťou považovaný za odplatu za vylúčenie skoro každého člena ruského olympíjskeho tímu z letných hier 2016.

Podľa profesora strategických štúdií Thomasa Rida má Rusko dlhú históriu podnikať opatrenia voči olympiádam. Počas olympiády v roku 1984 v Los Angeles Sovieti údajne vypustili letáky falošnej skupiny Ku Klux Klanu, v ktorých sa vyhrážali africkým atlétom. Tento akt mal zomsieštniť amerických organizátorov olympiády. V tom istom roku, podľa profesora, Sovieti viedli bojkot hier, ako odplatu za americký bojkot letných hier v Moskve v roku 1980, ktorý bol vyvolaný inváziou Sovietov v roku 1979 v Afganistane.