Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sestra vodcu KĽDR si podala ruku s prezidentom Južnej Kórey
Zdielať na

Sestra vodcu KĽDR si podala ruku s prezidentom Južnej Kórey

PJONGČANG / Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-un a formálna hlava KĽDR, ktorá je predsedkyňa tamojšieho parlamentu, si podala ruku s juhokórejským prezidentom Mu Če-Inom. Stalo sa to na otvorení zimných olympíjskych hier v juhokórejskom Pjongčangu.

Sestra autoritárského vodcu KĽDR Kim Jo-Čong sa stala prvým členom vládnuceho klanu zo Severnej Kórei, ktorý zavítal na územie svojho južného suseda od vojny na Kórejskom polostrove. Od tejto vojny (1950-1953) obe krajiny ešte neuzavreli mierovú dohodu a sú technicky stále vo vojnovom stave.

Kimova sestra, ktorá je členkou najvyššieho orgánu vládnucej strany, si podala ruku s juhokórejským prezidentom pri otváracom ceremoniáli. Predseda severokórejského parlamentu Kim Čong-nam, ktorý je formálnou hlavou KĽDR, si podal ruku s prezidentom Mun Če-inom už pri recepcii pred ceremoniálom. Pred vstupom do salóniku si urobil aj spoločnú fotografiu s prezidentom a jeho manželkou.

A zatiaľčo predstavitelia Severnej Kórey si ruky s juhokórejským prezidentom podali, americký viceprezident Mike Pence sa zatiaľ priamemu stretnutiu so zástupcami KĽDR vyhýba. Na recepciu pred ceremoniálom prišiel neskôr a len zbežne pozdravil zúčastnených, bez toho aby sa posadil k stolu.

Podľa Penca chce autoritárske vedenie KĽDR účasť na olympiáde využiť na vlastnú propagandu a nie na zaťatie dialógu, ako optimisticky dúfa Soul. Pence taktiež v Južnej Kórei zopakoval pevný postoj USA v sankciách Západu voči KĽDR pre jej jadrový program.

Stretnutie robilo veľké starosti

Stretnutie predstaviteľov USA, KĽDR a Japonska robilo už vopred veľké starosti vedeniu diplomatického protokolu. Podľa neho majú na otváracom ceremoniáli OH stáť či sedieť na najvýznamnejších miestach vždy šéf hosťujúcej krajiny a predseda Medzinárodného olympíjskeho výboru a okolo nich majú byť hlavy štátu návštevníckych krajín a ďalší VIP Hostia. Lenže medzi niektorými z nich panuje napätie. Najmä medzi USA a Severnou Kóreou, ktorej lídri sa minulý rok vyhrážali jadrovou vojnou. Japonsko má najviac napäté vzťahy ako s KĽDR, tak s Južnou Kóreou.

KĽDR vyslala na olympiádu približne 550-člennú delegáciu. Tá zahŕňa 140 členov umeleckého súboru, 230 roztlieskavačiek, 30-členné družstvo na ukazovanie taekwonda, 22 športovcov, vysokých činiteľov a novinárov.

V pondelok slovenskí hokejisti absolvovali posledný tréning pred olympiádou. Pozrite si video: