Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veronika Velez-Zuzulová končí! Oznámila to v cieli pretekov na olympiáde
Zdielať na

Veronika Velez-Zuzulová končí! Oznámila to v cieli pretekov na olympiáde

PJONGČANG / Slovenskí reprezentanti v zjazdovom lyžovaní vypadli v sobotňajšej tímovej súťaži na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu už v osemfinále. Slováci v ňom prehrali s Nemcami. Petra Vlhová, Adam Žampa svoje jazdy vyhrali, Veronika Velez-Zuzulová a Andreas Žampa následne prehrali a zásluhou lepších časov postúpili Nemci. Úradujúci vicemajstri sveta v tejto disciplíne Slováci skončili v konečnom účtovaní na 9. mieste. Veronika Velez-Zuzulová po pretekoch potvrdila, že šlo o jej posledný súťažný štart v bohatej kariére.

"Snažila som sa ísť, čo najrýchlejšie. Nemci zvolili taktiku najrýchlejších pretekárov nasadiť na našich slabších. Bolo to ťažké. Každý kto to pozerá, vidí, že každý tím sa pripravil na súťaž výborne. Úroveň je oveľa vyššia ako kedysi. Ten pocit, že je to olympiáda, každý sa preto pripravil zodpovedne. Nemáme sa začo hanbiť. Každý sa snažil urobiť maximum. Mala som tri dni tréningu presne, čo je málo. Ale celkovo keď to zrátam. Pred olympiádou som mala možno dvadsať dní tréningu na lyžiach, čo je veľmi málo. Ľudia si povedia, na čo som sem išla, ale to asi nikto nepochopí. To pochopím len ja a ten, čo sa zranil podobne ako ja, že vie, čo je to lyžovať po štyroch mesiacoch na takejto úrovni," zhodnotila Veronika Velez-Zuzulová.

Petra Vlhovú rovnako ako ostatných tímových kolegov mrzelo vypadnutie hneď v úvodnom kole. "Dala som do toho všetko, ale bolo vidieť, že každý sa oveľa zlepšil v tejto disciplíne. Navyše to bolo postavené dosť v rovine, takže bolo treba ísť na sto percent bez chýb. My sme ich urobili a dokonca aj viac, takže to rozhodlo. Vo svojej jazde som zvolila mužskú techniku. Bolo to rýchle, rozhodol cieľový finiš. Chalani aj Veronika sa snažili, ale robili trošku chyby, ktoré nás stáli postup. Očakávania sú vždy vysoké. Netreba, aby ľudia očakávali viac, ako je realita. Musia to brať tak, ako to je a čakať, čo bude, " povedala Petra Vlhová.

Petra Vlhová na úvod zdolala Marinu Wallnerovú, po nej si Adam Žampa poradil Alexandrom Schmidom, pretože jeho súper spadol. Veronika Velez-Zuzulová potom zaostala za Lenou Dürrovou a Andreas Žampa podľahol Linusovi Strasserovi. Rozhodoval súčet časov najlepšieho muža a ženy, v tomto hľadisku uspeli Nemci a postúpili.

Zlato si získali reprezentanti Švajčiarska, ktorí vo finále zdolali 3:1 Rakúšanov. Bronz putuje do Nórska triumfom nad Francúzskom v súboji o 3. miesto. Švajčiari na ceste za olympijským zlatom vyradili postupne Maďarov, Nemcov, Francúzov a Rakúšanov. Tímová súťaž v zjazdovom lyžovaní mala v Pjongčangu premiéru pod piatimi kruhmi.