Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z paralympijských hier v Pjongčangu si odnášame ďalšie zlato
Zdielať na

Z paralympijských hier v Pjongčangu si odnášame ďalšie zlato

PJONGČANG / Henrieta Farkašová a Miroslav Haraus pridali ďalšie dve zlaté medaily do čoraz jagavejšej zbierky slovenských športovcov na XII. zimných paralympijských hrách v kórejskom Pjongčangu Obe sú zo superkombinácie z kategórie zrakovo znevýhodnených, ktorá sa jazdila v stredisku Čongson v pondelok ako súčet super G a slalomového kola.

Slovensko aktuálne disponuje bilanciou 5 zlatých - 1 strieborná - 1 bronzová medaila. Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zvíťazili v superkombinácii. Na ZPH 2018 už dovŕšili zlatý hetrik, keďže predtým triumfovali v zjazde aj super G. Historicky najúspešnejšia slovenská paralympionička Farkašová zároveň zaokrúhlila počet medailí zo zimných paralympijských hier na desať, aktuálne má 8 zlatých, 1 striebornú a 1 bronzovú medailu.

Po Farkašovej so Šubrtovou pridali kombinačné zlato aj Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom. Smolu mali Jakub Krako a Branislav Brozman, ktorí sa z pôvodnej druhej či tretej priečky napokon nevyhli diskvalifikácii. Haraus zvíťazil v súčte super G a slalomového kola o 91 stotín sekundy pred Španielom Yonom Santacanom. Po triumfe v super G stačilo slovenskému reprezentantovi aj tretie najlepšie slalomové kolo. Haraus a Hudík už boli predtým bronzoví v super G.

Medzi stojacimi ženami Petra Smaržová ukončila kombinačné preteky na solídnom šiestom mieste. Od bronzovej medaily ju delilo bezmála 6 sekúnd. V hre o medailu je ešte Martin France medzi stojacimi mužmi. Po prvej časti súťaže - super G mu patrí skvelé 4. miesto.