Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rusi si po zisku zlata zaspievali napriek zákazu hymnu. A na protest neprišli na záverečný ceremoniál
Zdielať na

Rusi si po zisku zlata zaspievali napriek zákazu hymnu. A na protest neprišli na záverečný ceremoniál

Archívna reportáž

PJONGČANG / Na XXIII. zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu žiadne štátne symboly, ale neutrálny status Olympijských športovcov z Ruska. Tak znel nekompromisný verdikt Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý si vypočuli Rusi pred ZOH 2018. Dôvodom boli plošné dopingové prehrešky pred štyrmi rokmi v Soči. Zdalo sa, že športovci ruskej "zbornej" budú poslušne rešpektovať obmedzenia. Až do nedeľného víťazstva v hokeji.

Aj tí najväčší srdciari na čele s hokejovou hviezdou Iľjom Kovaľčukom vedeli, že sa nesmú prezentovať národnými symbolmi, a údajne i odmietali žiadosti fanúšikov o fotky s ruskou zástavou. Všetko sa však zmenilo v posledný deň pjongčanských Hier. Ruskí hokejisti v nedeľu vo finále triumfovali nad Nemcami 4:3 po predĺžení a získali olympijské zlato prvýkrát od roku 1992. Už s medailami na krkoch sa zverenci Olega Znaroka postavili do radu a pozerali sa, ako im organizátori vztyčujú olympijskú vlajku. Do toho hrala olympijská hymna. To však ruských hokejistov a fanúšikov na tribúnach neodradilo ignorovať všetky regule a nariadenia MOV. Z celého hrdla si zaspievali svoju vlastnú, ruskú hymnu, snažili sa prekričať tóny kantáty Spyridona Samarasa. Chvíľami sa im to aj darilo a mali z toho evidentnú radosť.

V úplnom závere Hier ukázali odpor voči rozhodnutiu Medzinárodného olympijského výboru ešte raz. Keďže MOV odporučil v nedeľu zachovať suspendáciu Ruska pre dopingový trest, ruskí športovci tak nemohli ani na záverečnom ceremoniáli pochodovať pod vlastnou vlajkou. Hoci pre dobré správanie a zaplatenie pokuty 15 miliónov dolárov dával MOV Rusku najprv nádej, že aspoň na konci Hier budú môcť pochodovať pod vlajkou, pre dva dopingové prípady priamo na ZOH im trest neuvoľnili. Ruskí športovci sa preto rozhodli ceremoniál odignorovať a vôbec neprišli.