Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jedenásť športovcov, jedenásť medailí. Pre Riapoša je cťou byť šéfom slovenských paralymiopnikov
Zdielať na

Jedenásť športovcov, jedenásť medailí. Pre Riapoša je cťou byť šéfom slovenských paralymiopnikov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenská výprava športovcov v utorok večer pricestovala z úspešných XII. zimných paralympijských hier v kórejskom Pjongčangu. Do Bratislavy prišli všetci medailisti a nechýbali aj ďalší, všetci v ďalekej Ázii dosiahli umiestnenia do desiatej priečky.

Tím našich paralympionikov po prílete vítal aj prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, ktorý je hrdý na paralympionikov. "Už dlhodobo hovorím, že pre mňa byť predsedom SPV je obrovská česť a stále mi to dáva viac, ako viem odovzdať. Snažím sa to však vyrovnávať. Po takejto zimnej paralympiáde, na ktorej naši športovci dosiahli to, čo dosiahli, domov sa vrátili ako siedma krajina v celkovom hodnotení a sme najúspešnejší v zjazdovom lyžovaní a máme najúspešnejšiu športovkyňu ZPH, všetci športovci skončili do desiateho miesta, sa toto všetko bude veľmi ťažko prekonávať. Je to veľká pokora a zároveň obrovská výzva, aby sme pokračovali v nastúpenom trende," povedal Ján Riapoš.

Slovensko malo v Pjongčangu iba jedenásť športovcov, zisk jedenástich cenných kovov - šesť zlatých, štyri strieborné a jeden bronzový - je preto potvrdením vysokej pripravenosti športovcov spod Tatier. "V procese nominácie a kvalifikácie málokto vníma kvalifikačný výber športovcov, ktorí sa vôbec dostali do Pjongčangu. Bol veľmi prísny, ide o veľmi náročnú matematiku. Kto sa už dostane na paralympijské hry, predpoklad úspechu má veľmi vysoký. Teším sa, že aj športová šťastena stála väčšinou pri našich športovcoch. Môj odhad bol desať medailí a som rád, že sa to podarilo naplniť," pokračoval Riapoš.

Veľkou vecou na svahoch v Čongsone bolo, že Slovensko sa stalo najúspešnejšou krajinou v zjazdovom lyžovaní. Horšie skončili podstatne väčšie krajiny ako Nemecko, Francúzsko či Kanada. "Je to radosť a obrovská satisfakcia za veľa rokov v systéme, ktorý sme nastavili. Od projektu "Hľadáme talenty" v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, z ktorého začali vychádzať Jakub Krako, Veronika Vadovičová či Henrieta Farkašová, tak som rád, že dnes máme juniorský tím, ktorý sa po príchode výpravy mohol dotknúť získaných medailí a stretnúť sa so športovcami. Môže to byť pre nich veľká a silná motivácia pre budúcnosť. V prvom rade je tu vytvorenie fungujúceho systému, ktorý môže vychovať budúcich paralympijských šampiónov. Často sa stretávam s názorom, že na paralympiáde nie je konkurencia a stačí tam ísť a získavať medaily. Je to niekoľko veľkých projektov, ktoré do seba musia zaklapnúť, aby sa v deň D a hodinu H podarilo načasovať formu našich športovcov. Ja stojím len na čele akejsi pyramídy, ale je za tým obrovské množstvo ľudí, ktorí sa starajú o našu mládež v strediskách. Ide o realizačné tímy športovcov či ich navádzačov. Všetko sú to amatéri, ktorí často obetujú svoj voľný čas, aby mohli prísť podporiť slovenských paralympionikov," skonštatoval Riapoš.


Šéf SPV sa pozastavil aj pri záverečnom dni ZPH 2018, ktorý bol napriek zisku striebornej medaily poriadne pokropený slzami. Henrieta Farkašová, ktorá veľmi túžila po zlate v slalome, skončila druhá. Sklamaná zostala aj Petra Smaržová, ktorú v slalome klasifikovali na piatej priečke. "Je to len uhol pohľadu. Taký Maťo France bol predtým sklamaný zo štvrtého miesta, no čo by dal posledný v jeho súťaži za štvrtú priečku. Ak sú nejaké očakávania, tak je prirodzené, že prvá emócia je sklamanie a smútok. Poznám to aj na sebe, že prehry nás posúvajú ďalej. V spoločnosti očakávame, že ľudia žijú bez problémov, no paralympizmus môže ukázať, že problémy sú len na to, aby sme ich vedeli prijať, vyrovnať sa s nimi a vedeli kráčať za šťastím, ktoré nás čaká," myslí si Riapoš. Výsledky v Pjongčangu sú podľa neho záväzkom do budúcnosti. "Veľmi veľa práce sme už spravili na projekte Tokio 2020. V Brazílii teraz budú majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike, strelkyňu Veroniku Vadovičovú a ďalších čaká kvalifikácia. Zimný tím bude regenerovať a oddychovať, letný má má pred sebou veľmi náročné úlohy," podotkol Riapoš.

Aký je vlastne celkový pohľad na XII. zimné paralympijské hry v kórejskom Pjongčangu? "Boli to prvé hry pod vedením nového prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru Andrewa Parsonsa. Emócie, ktoré kórejskí organizátori dokázali zabezpečiť, boli veľmi silné. Prejavilo sa to aj pri atmosfére, ktorú som mal možnosť osobne vnímať u našich športovcov. Od začiatku sme sa snažili vytvoriť slovenský paralympijský tím, aj keď najmä v zjazdovom lyžovaní ide o individuálne výkony. Súdržnosť tímu je veľmi dôležitá a som rád, že sa ju podarilo vytvoriť. Vďaka patrí aj vedeniu výpravy, že od prvej až do poslednej chvíle sa podarilo udržať ducha tímovej spolupatričnosti," prezradil na záver Riapoš.

Takto to vyzeralo pred odchodom našich reprezentantov: