Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šťastné ponožky či umývanie tváre. Športovci si k úspechu pomáhajú rôznymi rituálmi
Zdielať na

Šťastné ponožky či umývanie tváre. Športovci si k úspechu pomáhajú rôznymi rituálmi

Archívne video

PJONGČANG / Rituály či talizmany. Väčšina športovcov tvrdí, že poverčiví nie sú, ale ak majú víťazný zvyk, nehanbia sa ho zopakovať.

K športovcom neodmysliteľne patria aj rituály či talizmany, ktoré im pomáhajú k vrcholným výkonom. Inak to nie je ani na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu. Dánska reprezentantka v curlingu Mathilde Halseová nesúťaží skôr, ako si umyje zuby. "Možno to znie divne, ale s čistou ústnou dutinou sa mi lepšie sústredí na hru," vysvetlila 18-ročná dievčina.

Čistotnosť povýšil na predsúťažnú obyčaj i japonský akrobatický lyžiar Šo Endo. Ten si ráno pred pretekmi vždy v rovnakom čase umyje tvár. Sestra víťaza Stanley Cupu v NHL Phila Kessela - americká hokejistka Amanda si nakreslí pred každým duelom šíp na ľavú ruku. Pomerne bizarný talizman má akrobatický lyžiar z USA Mac Bohonnon, všade so sebou nosí stolnotenisovú raketu.

Mnohí športovci sa na ceste za úspechom spoliehajú na ponožky. Do tejto kategórie patrí aj dvojnásobná strieborná medailistka z ME v curlingu Švédka Sara McManusová. Tá sa priznala, že už šesť rokov pred súťažnými zápasmi nosí na ľavej nohe dvoje ponožiek. "Má to psychologický efekt. Ak s niečim začnete a uspejete, pravdepodobne to budete robiť do konca života," cituje McManusovú Olympijský informačný systém. Podobný zvyk má aj kanadský lyžiar Eric Read: "Neverím na povery, ale keď niečo funguje, zopakujem to. Mám ponožky, v ktorých som sa umiestnil v prvej desiatke, tak ich používam na každých pretekoch. Sú teda dosť často v práčke."

Na olympiádu ide jedna Slovenka s píšťalkou.