Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiska otvoril Slovenský dom: Verím, že budú minimálne dve medaily
Zdielať na

Kiska otvoril Slovenský dom: Verím, že budú minimálne dve medaily

PJONGČANG, KANGNUNG / Za účasti prezidenta Andreja Kisku v piatok predpoludním miestneho času slávnostne otvorili Slovenský dom na XXIII. zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu, ktoré sa konajú od 9. do 25. februára.

Na oficiálnej časti, ale aj neskoršej recepcii, bol prítomný prezident Lotyšska Raimonds Véjonis a pozvanie Slovenského olympijského výboru prijalo aj niekoľko významných predstaviteľov domáceho aj medzinárodného športu na čele so šéfom Slovenského olympijského výboru Antonom Siekelom. "Všetkým chcem zaželať, aby sa v Slovenskom dome cítili ako doma. Som presvedčený o tom, že počas Hier tu budeme mať dôvod na oslavy," uviedol Anton Siekel.

Medzi prítomnými boli aj viaceré známe persóny histórie svetového športu, nechýbali olympijskí víťazi - niekdajší skvelý sovietsky šprintér Valerij Borzov, jeho manželka a diva z gymnastických pódií Ľudmila Turiščevová, historicky najúspešnejšia poľská šprintérka a diaľka Irena Szewiňská, bývalý zlatý maďarský šermiar Pál Schmitt či český rýchlostný kanoista Martin Doktor, ktorý je na Hrách v Pjongčangu šéfom českej výpravy športovcov.

Dvojpodlažný "Slovak House" s rozlohou okolo 400 m2 bude počas ZOH 2018 k dispozícii športovcom, novinárom aj návštevníkom olympijských hier. Ponúkne dôstojné zázemie nielen na neformálne stretnutia či tlačové besedy s úspešnými športovcami, ale bude sa v ňom prezentovať slovenský šport, kultúra, hudba, tradície či gastronómia. Súčasťou slávnostného otvorenia Slovenského domu bol aj krátky kultúrny program - ľudová pieseň v podaní speváčky Veroniky Strapkovej či vystúpenie mladých kórejských nádejí v taekwonde. Prítomní si vypočuli aj slovenskú a kórejskú hymnu.

Návštevníci Slovenského domu si počas trvania ZOH 2018 môžu prezrieť aj výstavu Party v 21. storočí ako symbolu slovenskej ženy. Ide o limitovanú edíciu obrazov vytvorených kombinovanou technikou umelecky stvárnenej fotografie a maľby na plátne akrylovými farbami.

"Vždy je to nádherný pocit vidieť časť domova tak ďaleko od domova. Som rád, že máme Slovenský dom, lebo takýto reprezentačný stánok v Pjongčangu nemajú ani niektoré väčšie krajiny ako my. Som hrdý na to, že môžeme reprezentovať dobré jedlo, halušky, víno, borovičku, ale aj to všetko ostatné - najmä našu tradičnú pohostinnosť," uviedol prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Kiskov tip na medaily

Na otázku, čo si želá v podaní slovenských športovcov na nadchádzajúcich ZOH, Kiska odpovedal: "Bol by som veľmi rád, keby som niekoho mohol vidieť stáť na stupni víťazov a ideálne celkom hore. A môj tip na medaily? Verím, že budú minimálne dve. Konkrétne mená však neprezradím." Kiska sa počas svojho týždňového pobytu v dejisku ZOH 2018 dostane na hokej, biatlon, či lyžovanie. "Pôjdem na ženský slalom, biatlon, ale uvidím aj prvý zápas našich hokejistov. Včera som bol za nimi v šatni. Sú odhodlaní pobiť sa o dobrý výsledok. Teším sa z toho a držím im prsty," zakončil prezident SR.

Odlišná situácia nastala v Českom dome, kam hlava susedného štátu neprišla, Miloš Zeman totiž vôbec nevycestoval do dejiska olympijských hier a svoju neúčasť aj ospravedlnil. Čechov ale prišiel povzbudiť náš prezident. "Super pivo. Výborný chlieb. Parádna atmosféra!" takto podľa portálu idnes.cz chválil Andrej Kiska práve otvorený Český dom. "Určite budem fandiť Čechom. Vždy im prajem, ak práve nestoja proti našim. Ale inak vám držíme palce. Držme si ich navzájom," povedal Kiska.

Pozrite si archívnu reportáž o príprave našich hokejistov: