Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Máme striebro! Kuzminová skončila v stíhacích pretekoch 2.
Zdielať na

Máme striebro! Kuzminová skončila v stíhacích pretekoch 2.

PJONGČANG / Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala na olympiáde v juhokórejskom Pjongčangu striebro. V stíhacích pretekoch na 10 kilometrov skončila druhá za Nemkou Laurou Dahlmeier.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala striebornú medailu v pondelňajších stíhacích pretekov na 10 km na zimných olympijských hrách v Pjongčangu v Kórejskej republike. Suverénnou víťazkou sa s náskokom 29,4 sekundy stala úradujúca celková šampiónka

Svetového pohára Laura Dahlmeier. Nemka nadviazala na svoj triumf zo sobotňajšieho šprintu na 7,5 km. Tretia vo veľkom chlade a nemenej ovplyvňujúcom vetre v areáli Alpensia o dve desatiny sekundy za Kuzminovou skončila Francúzka Anais Bescond.

"Veľmi sa teším a všetkým ďakujem. Na olympiádu som išla preto, aby som obhájila zlato zo šprintu, napokon som obhájila striebro zo stíhačky z Vancouveru... Ďakujem, že ste mi naďalej verili a neprestali ste ma mať radi. Dnes to bolo pre vás, ďakujem. Lyže som mala výborné, dalo sa s Laurou bojovať, no vtedy som asi urobila chybu, keď som ju predbehla; bola som možno premotivovaná, nemuseli prísť tie dve trestné kolá," uviedla vo vysielaní RTVS Kuzminová.

"Chcela som mať zlato na dosah, na dnešok to však asi niekde hore bolo naplánované takto. Som veľmi vďačná za dnešný výsledok, stále si myslím, že sa mi to sníva. Dala som do toho všetko a dúfam, že som vás potešila. Moji drahí, rodina, priatelia, všetci, ktorí ste mi verili a držali palce, som neuveriteľne vďačná. Držte nám naďalej palce naďalej, budeme sa pre vás snažiť. Pozdravujem na Slovensko," dodala.

Trinásta z rýchlostných pretekov Kuzminová po bezchybnej prvej streľbe figurovala už na tretej pozícii, za Dahlmeierovou zaostávala o 32,6 sekundy. Priebežne druhá bola česká držiteľka bronzu zo šprintu Veronika Vítková (+17,8). Fialkovej sa po dvoch trestných okruhoch zaradila na 18. miesto (+1:32,9 min). Kuzminová sa už pred druhou položkou prepracovala pred Vítkovú a pálila v podstate súbežne s Dahlmeierovou. Obe museli na jeden trestný okruh, Kuzminová mala manko už iba 9,2 sekundy, Fialková po ďalších dvoch zlyhaniach bola 29. s odstupom 2:02,5.

Kuzminová sa pred naplnením prvej štvrťhodiny boja dostala pred Dahlmeier na čelo, na medzičase na 4,9 km viedla o 1,1 s. Nemka sa však pred prvou "stojkou" udržala v tesnom kontakte. Pálila na nej pomalšie, ale relevantne presnejšie: dala nulu, zatiaľ čo Slovenka nesklopila dva terčíky, náhle zaostávala o 37,9 sekundy, tretia Vítková bola o 11,2 s za ňou, štvrtá Bescond ešte o 10,5 s späť. Fialková znova po dvoch ranách mimo figurovala na 36. priečke (+3:11,7).

Pred záverečnou streľbou bolo otázne, či Kuzminová zariskuje v záujme zlatej ambície, alebo si skôr predsa len aspoň povedome bude strážiť stupne. Na jej začiatku však už vedela, že prvenstvo nie je v dosahu, lebo Dahlmeierová sa nepomýlila a bola jasná - viedla o 55,3 sekundy. Slovenka urobila jednu chybu a rovnako takmer definitívna bola jej medaila. Pred treťou Bescond síce mala iba osem desatín k dobru, ale na štvrtú Nórku Marte Olsbu, striebornú z rýchlostných pretekov 33,6 s.

Záverečný okruh už nepriniesol žiadne bežecké prekvapenie z kategórie enormných, prípadne pád či podobnú športovú tragédiu. Kuzminová odolávala 19. zo šprintu Bescond, ktorá dovedna urobila o tri strelecké chyby menej (4:1). Napokon to zostalo v platnosti aj po dramatickom dueli v cieľovej rovinke.