Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Senzačné! Slováci porazili Olympijský tím Ruska 3:2
Zdielať na

Senzačné! Slováci porazili Olympijský tím Ruska 3:2

Archívna reportáž

PJONGČANG / Kto by to povedal po pár minútach samotného úvodného zápasu slovenských hokejistov na olympiáde? Slovenskí hokejisti porazili Olympijský tím Ruska 3:2!

Slovenskí hokejisti vo svojom úvodnom vystúpení na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu predviedli skvelý obrat proti Olympijským športovcom z Ruska a triumfovali 3:2 v stredajšom zápase B-skupiny. Rusi do zápasu vstúpili oveľa aktívnejšie ako slovenskí reprezentanti a v 5. min si vypracovali už dvojgólové vedenie zásahmi Vladislava Gavrikova a Kirilla Kaprizova.

Slováci sa ešte v úvodnej časti hry dostali späť do zápasu, v priebehu 110 sekúnd sa o vyrovnanie postarali Peter Ölvecký a Martin Bakoš. O prekvapivom triumfe hokejistov spod Tatier nad hviezdnym ruským výberom rozhodol v 49. min tvrdou strelou v presilovej hre obranca Peter Čerešňák. Rusi v tretej tretine zatlačili zverencov Craiga Ramsayho, ale neprekonali Branislava Konráda.

Slováci hrozili najmä z protiútokov, ale ani Vasilij Košečkin už neinkasoval. Slovenský národný tím hral na ZOH proti Rusku piaty zápas, z toho trikrát sa rozhodovalo až po predĺžení či samostatných nájazdoch, Slováci zvíťazili tretíkrát. Slovensko sa tak po prvom zápase usadilo na prvom mieste tabuľky B-skupiny.

"Bolo náročné dosiahnuť toto víťazstvo aj vzhľadom k tomu, že sme pomerne rýchlo mali dvojgólové manko proti kvalitnému tímu ako Rusko. Za stavu 0:2 zostávalo ešte veľa času do konca. Stále som zdôrazňoval, že je možné otočiť nepriaznivý vývoj. Dôležitá bola oddanosť mojich zverencov, nikto to nevzdával, chalani sa vrhali do striel a blokovali ich. Hrali ako jeden tím. Zdôrazňovali sme im, že keď si nebudú veriť, tak nemôžeme zvíťaziť. Som hrdý na mojich hráčov, môžeme byť spokojní. Je to len začiatok turnaja. Veríme, že rovnaké výkony dokážeme predviesť aj v nasledujúcich zápasoch, " povedal po zápase Craig Ramsey pre RTVS.

Michal Hreus (bývalý reprezentant SR, zdroj: RTVS): "Začiatok duelu bol v našom podaní s priveľkým rešpektom. Ako postupne plynul čas, tak sa naši hráči výborne dostali späť do zápasu, bojovali a strelili pekné dva góly. Nemôžeme povedať, že zvíťazili nezaslúžene."

Góly: 17. Ölvecký (Graňák), 18. M. Bakoš, 49. Čerešňák (Marcel Haščák, M. Bakoš) - 3. Gavrikov (Vojnov), 5. Kaprizov (N. Gusev)

Zostavy:
Slovensko: Konrád - Baranka, Starosta, Čerešňák, Graňák, Čajkovský, Valach, Marek Ďaloga - Surový, Kudrna, L. Nagy - Bakoš, Bubela, Marcel Haščák - Marek Hovorka, Marcinko, Lamper - Krištof, Paulovič, Ölvecký - Cingeľ
Rusko: Košečkin - Gavrikov, Vojnov, Marčenko, Nesterov, Zub, Zubarev, Kiselevič - Moziakin, Daciuk, Kovaľčuk - Kaprizov, Šipačov, N. Gusev - Širokov, Prochorkin, Barabanov - Andronov, Kalinin, Grigorenko - Telegin

Prekvapenie na úkor Američanov

Hokejisti Slovinska šokovali reprezentáciu Spojených štátov amerických a triumfovali 3:2 po predĺžení v stredajšom stretnutí B-skupiny na zimných olympijských hrách 2018 v juhokórejskom Pjongčangu. Favorizovaní Američania si v úvodných dvoch tretinách vypracovali dvojgólové vedenie presnými zásahmi Briana O'Neilla a Jordana Greenwaya. Reprezentanti Slovinska v záverečnom dejstve najprv znížili gólom Blaza Gregorca, v 59. min vyrovnal kapitán Jan Muršak. Ten istý hráč po 38 sekundách predĺženia stanovil prekvapivý triumf.