Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Črevné problémy na olympiáde. Norovírus zasiahol Pjongčang
Zdielať na

Črevné problémy na olympiáde. Norovírus zasiahol Pjongčang

Archívna reportáž

PJONGČANG / Švajčiarsky olympijský tím na zimných olympijských hrách v Pjongčangu v piatok informoval, že dvaja z jeho športovcov boli nakazení norovírusom. Ich totožnosť nezverejnil, iba konštatoval, že sa nenachádzajú v hlavnej olympijskej dedine.

Švajčiarsky olympijský tím dodal, že už nemajú symptómy vírusu a mali by súťažiť vo svojich športoch. Po tom, ako u nich zistili príznaky choroby, izolovali ich na samostatné izby a boli pod lekárskym dohľadom. Nedostali sa do styku s ďalšími športovcami.

Pred pretekmi sa na obvyklé symptómy norovírusu sťažovala aj fenomenálna americká zjazdárka Mikaela Schiffrin. Pre televíziu NBC priznala, že sa pred štartom olympijského slalomu necítila dobre a zvracala: "Bolo to náhle, cítila som takmer ako vírus zvracania, nie ako dôsledok nervozity."

Počas februára zaznamenali v dejisku Hier 199 prípadov norovírusu, 154 postihnutých z nich prepustili z karantény. Väčšinu ochorení diagnostikovali v mládežníckom centre v Pjongčangu, kde sa nachádzali bezpečnostní pracovníci olympiády. Vyšetrili okolo 1200 ľudí, negatívne testovaných pustili z karantény a mohli sa vrátiť do služby.

Norovírus je zápalové ochorenie čreva a žalúdka, ľudovo črevná chrípka. Môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, kŕče v bruchu, únavu a miernu horúčku.

Pozrite si archívnu reportáž o rôznych vírusoch, ktoré na nás číhajú v zime.