Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prvé zlato pre Slovensko! Kuzminová triumfovala
Zdielať na

Prvé zlato pre Slovensko! Kuzminová triumfovala

PJONGČANG / Neuveriteľný výkon podala slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 kilometra. Vyslúžila si zlatú medailu. Na strelnici minula iba jednu strelu. Druhá skončila Bieloruska Daria Domračevová a tretia bola Nórka Tiril Eckhoffová. Paulína Fialková skončila na 21. mieste.

Slovenská biatlonistka viedla počas celých pretekov s časovým predstihom, zlato získala s náskokom 18,8 sekundy. Kuzminová získala týmto tretiu medailu na zimnej olympiáde v Pjongčangu. Vo štvrtok získala striebro vo vytrvalostných pretekoch na 15 kilometrov a v pondelok rovnako druhé miesto v stíhačkách na 10 km. 

Kuzminová má pod piatimi kruhmi medailovú bilanciu už 3-3-0, z toho v areáli Alpensia 1-2-0. Pridala zlato k miestnym striebram zo stíhacích a vytrvalostných pretekov, v úvodnom šprinte bola vo "veternej lotérii" na 13. pozícii. Zlato má aj z rýchlostných pretekov vo Vancouveri 2010 a Soči 2014, zbierku kompletizuje stíhačkové striebro spred ôsmich rokov z Kanady.

"Momentálne pocity sa ani nedajú opísať. Nasťa dnes nikomu nedala šancu. Od začiatku išla suverénne a čo dokázala, sa zapíše do histórie. Je to famózny výkon. Celý tím bol od začiatku na počudovanie pokojný. S blížiacim sa štartom sa začalo stupňovať napätie a neskôr sa dalo aj krájať, ale vyšlo to fantasticky. Posledná položka je veľmi náročná, na Nasťu to tiež doľahlo, ale mala už dostatočný náskok. Je to super reklama pre našu malú krajinu v podaní skvelého športovca a úžasného výkonu," povedal pre RTVS prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Tomáš Fusko.

Kuzminová sa so štartovým číslom 4 a zo vstupného druhého radu okamžite podujala diktovať tempo. Po necelom kilometri nasledovali Herrmannová, Mäkäräinenová, Olsbuová, Wiererová a Dahlmeierová - všetky, samozrejme, v úplnom kontakte. Po 900 m Fialková uzatvárala Top 10, na méte 2 km bola trinásta. Kuzminová vtedy viedla o 1,6 s pred Herrmannovou, tretia bola Mäkäräinenová (+3,5).

Prvú streľbu v ľahu zvládla Kuzminová perfektne a mala náskok 3,5 sekundy pred svojou premožiteľkou z tzv. individuálu Öbergovou, tretia bola Wiererová. Dahlmeierová nesklopila jeden terčík a figurovala na 22. priečke, Fialková bola - tiež po jednom trestnom okruhu - o dve pozície za ňou.

Po 4,5 km bola Kuzminová na špici o 5,3 s pred Domračevovou, tretia bola Herrmannová (+8,1), ďalej Mäkäräinenová a Öbergová. Aj druhú ´ležku" dala Kuzminová bezchybne: trpezlivo čakala na vhodné okamihy, neunáhlila sa, ´centrovala´. Mala k dobru 7,9 s na Domračevovou a 10,3 s na Öbergovú. Mimo prominentnej desiatky priebežne boli 15. Mäkäräinneová a 21. Dahlmeierová, Fialková sa nachádzala na 26. mieste (+1:47,5 min), už mala na konte tri chyby.

Na siedmom kilometri, teda 500 m pred treťou streľbou, bola Kuzminová 9,4 s pred Domračevovou. Pred priebežne treťou Herrmannovou, štvrtou Wiererovou a piatou Öbergovou viedla o takmer pol minúty. Kuzminová znova odstrieľala presvedčivo - bezchybne aj rýchlo. Navyše, dovtedajšia hlavná vyzývateľka Domračevová raz zaváhala a klesla na piaty post (+44,2). Druhá bola Wiererová o 28,2 s za Slovenkou. Nasledovali Vítková (+37,6) a Vittozziová (+41,2). Fialková dala nulu a bola 23. s mankom 2:13,6 min.

Bolo jasné, že Kuzminová si môže dovoliť v záverečnej ležke aj jednu chybu a bude zlatá. Prvé štyri terčíky sklopila, pred úplne posledným sa však "zasekla", po otáľaní nedala.  V koncovke si aj s vlajkou v rukách mohla vychutnať triumf.