Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Olympijské hry otvorili vo veľkom štýle, slovenskú vlajku niesla Velez-Zuzulová
Zdielať na

Olympijské hry otvorili vo veľkom štýle, slovenskú vlajku niesla Velez-Zuzulová

Archívne video

PJONGČANG / Zimné olympijské hry v Pjongčangu (9.- 25. 2. 2018) oficiálne otvoril juhokórejský prezident Mun Čä-in. Stalo sa tak približne o 21:45 v piatok večer miestneho času počas slávnostného otvorenia Hier na Olympijskom štadióne v Pjongčangu. Vzápätí zaznela svetoznáma pieseň Imagine, na oblohe sa zjavili olympijské kruhy, ktoré vytvorili organizátori supermodernou technológiou z 1218 dronov a na ploche sa zjavila olympijská vlajka. Olympijský sľub vzápätí predniesli traja ľudia - zástupca športovcov, rozhodcov a trénerov. Nie však každý osobitne, ale spolu.

Najočakávanejší moment, zapálenie olympijského ohňa, sa udial o 22:08 a jeho autorkou bola niekdajšia skvelá juhokórejská krasokorčuliarka, olympijská víťazka z Vancouveru 2010 Kim Jun-a. Pochodeň s ohňom jej odovzdali dve hokejistky kórejského tímu, ktoré s ňou vybehli po strmých schodoch až k obrovitej čaši, ktorá predstavovala mesiac, kórejský symbol prosperity. Potom ju odovzdali poslednej členke štafety s ohňom, ktorá predstavovala dovedna 7500 ľudí. Kim Jon-a napokon vďaka modernej technológii zažala symbol olympijskej nádeje a spolupatričnosti športovcov z celého sveta.

Pestrofarebné živé obrazce, ohňostroj, ale aj tepelné stany a zababušení návštevníci. Slávnostné otvorenie ZOH v Pjongčangu sprevádzali teploty blížiace sa k -10 °C, ale nadšenie a entuziazmus prítomným vydržali od začiatku do konca. Ceremoniál odštartoval úderom obrovského zvonu, ktorý váži 750 kg a je vyrobený z bronzu. Ako prvá na plochu Olympijského štadióna vkročila obria bábka bieleho tigra, legendami opradeného strážcu Kórey, ktorý je aj maskotom XXIII. ZOH. Prvých 10 minút patrilo zväčša zvieracím maskotom a bábkam, ktoré prítomných previedli bohatou históriou Kórejského polostrova. Neskôr osem domácich športovcov prinieslo vlajku Kórejskej republiky a zaznela národná hymna usporiadateľskej krajiny. To sa už do čestnej lóže usadil šéf MOV Thomas Bach po boku kórejského prezidenta Mun Čä-ina.

​Nečakane skoro, už približne po 25 minútach od začiatku otvorenia, sa na ploche objavili prví športovci. Boli to tradične Gréci, ktorých doviedla zjazdárka Sophia Ralliová. Prvou skutočne veľkou osobnosťou na ploche bol biatlonista Emil Hegle Svendsen, ktorý doviedol početnú delegáciu Nórska. Deviati v poradí sa dostavili Nemci. Najúspešnejšiu krajinu histórie zimných olympiád priviedol favorit súťaží v severskej kombinácii Ericom Frenzelom.

Posledná olympiáda Velez-Zuzulovej

Slovenská výprava sa dostala na plochu ako 39. v poradí, vlajkonosičkou bola 33-ročná slalomárka Veronika Velez-Zuzulová, ktorú čaká štvrté a posledné vystúpenie na zimnej olympiáde. Televízne zábery odhalili slzy v jej očiach. Výprava Ruska má z rozhodnutia MOV na ZOH 2018 špeciálny neutrálny status s označením Olympijskí športovci z Ruska. Pri defilé krajín niesla v ich prípade olympijskú vlajku určená dobrovoľníčka. Málopočetnú výpravu športovcov Tongy priviedol bežec na lyžiach Pita Taukatofua, ktorý bol napriek veľkej zime od polovice tela hore obnažený. To isté predviedol aj pred dvoma rokmi na OH v Riu de Janeiro, kde reprezentoval v taekwonde.

Na záver defilé krajín sa na ploche objavila spoločná výprava Severnej a Južnej Kórey, čo sa stalo vôbec po prvý raz v histórii zimných olympiád. Športovci oboch politicky rozhádaných krajín pochodovali so spoločnou vlajkou symbolizujúcou Kórejský polostrov. Niesli ju juhokórejský bobista Won Jun-jong a severokórejská hokejistka Hwang Čchung-gum.

Celým slávnostným ceremoniálom sprevádzalo jeho účastníkov 5 detí, oblečených do farieb olympijských kruhov a symbolizujúcich mier a pokoj vo svete. Predstavili sa aj v programoch Brána a Svetlo budúcnosti, ktoré predchádzali príhovorom šéfa organizačného výboru I Hi-boma a prezidenta MOV Thomasa Bacha. "Počas nastávajúcich dní sa na vás bude dívať celý svet, pre ktorý budete zdrojom inšpirácie. Ale iba vtedy, keď budete rešpektovať fair-play a zostanete čistí," uviedol Thomas Bach vo svojom príhovore. Približne o 1:45 h Bach pozval k mikrofónu prezidenta Kórejskej republiky Mun Čä-ina. "Vyhlasujem zimné olympijské hry v Pjongčangu za otvorené," zaznela tradičná formulka z úst prvého muža Južnej Kórey, po ktorej nasledoval ohňostroj.

Do Pjongčangu odleteli minulý týždeň v sobotu. Pozrite si archívnu reportáž: