Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Blamáž s deaflympiádou: Organizátorom ide po krku už aj polícia
Zdielať na

Blamáž s deaflympiádou: Organizátorom ide po krku už aj polícia

Zrušenie deaflympiády vyvolalo pohoršenie nielen sluchovo postihnutých. O medzinárodnej blamáži sa hovorí na celom svete. Nikto pritom už v minulom roku neveril, že všetko bude na čas pripravené a to ani vrátane medzinárodného deaflympíjskeho výboru. Napriek tomu réžiu tohtoročných hier nechali na muža s pochybnou minulosťou.

Spackanú deaflympiádu rieši aj polícia. S jej organizáciou sa totiž spája kauza sprenevery rovných 1,7 milióna eur. Trestné oznámenie je podané na neznámeho páchateľa.

S organizáciou ZDH sa spája aj kauza sprenevery 1,7 milióna eur, ktorú v súčasnosti rieši banskobystrický súd. 

Zrušenie deaflympiády vrhá zlé svetlo aj na celý podtatranský región. Negatívna reklama takéhoto druhu si podľa tamojších podnikateľov v cestovnom ruchu vypýta svoju daň v podobe menšieho záujmu zo strany zahraničných turistov.

„Dobrá správa sa šíri ďaleko, ale zlá sa šíri ešte ďalej,“ myslí si riaditeľ Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Peter Chudý. "Aj náš región, aj celé Slovensko bude mať túto blamáž na tapete z medzinárodného hľadiska ešte pomerne dlhé obdobie,“ dodal Chudý.

Škody podľa Tatrancov nie sú len finančné, ale aj morálne. „Pre mnohých športovcov to bola posledná šanca zúčastniť sa na takomto podujatí, štyri roky tvrdo pracovali,“ zdôraznil riaditeľ ZCR.

Ministerstvo nesúhlasilo

Ministerstvo školstva v oficiálnom vyhlásení uvádza, že záujem kandidovať na usporiadanie hier prejavil Slovenský zväz nepočujúcich športovcov ešte v roku 2005. Vtedy  rezort vzhľadom na mimoriadne vysoké náklady spojené s organizáciou podujatia vyjadril nesúhlas s touto kandidatúrou a nepodporilo ju.

Aj napriek tomu zväz nepočujúcich kandidoval na usporiadanie 17. ZDH 2011 a Medzinárodný výbor športu nepočujúcich mu toto právo pridelil. Ministerstvo aj tak svoje stanovisko nezmenilo, a tak zodpovednosť za vzniknutú situáciu nesú podľa neho v plnej miere Slovenský deaflympijský výbor – občianske združenie a ICSD.

"Treba zdôrazniť, že ministerstvo nie je zodpovedné za organizáciu medzinárodných športových podujatí konaných na území SR. Zodpovednosť nesie len v tom prípade, ak organizátorovi poskytlo štátnu dotáciu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení rezortu.

Tiffany Granforsová - výkonná riaditeľka Medzinárodného výboru deaflympijského športu (ICSD)

TASR

Súvisiace články