Skoro jasno
15°
Bratislava
Dráhových cyklistov naháňali dopingoví komisári
Zdielať na

Dráhových cyklistov naháňali dopingoví komisári

Jeřábkovi hrozí doživotný trest,Slivovskému dvojročný

Jeřábek sa zaplietol do najmasovejšej dopingovej aféry v histórii slovenského športu, informuje o tom štvrtkové vydanie denníka SME. Jeřábka už dvakrát počas jeho kariéry pozitívne testovali, pri druhom previnení v roku 1996 dostal aj dvojročný dištanc. Pri prvom pre chybnú manipuláciu so vzorkami nie. Tentoraz mu hrozí podľa denníka SME trest za odmietnutie podrobiť sa mimosúťažnej dopingovej kontrole, ktorá sa mala uskutočniť 7. augusta. Na druhý deň sa opäť vyhol odberu, čím porušil pravidlo o dostupnosti na testovanie. Navyše podľa prípisu z Colného kriminálneho úradu osobne prevzal zásielku 250 ampuliek anabolických steroidov, čo by športovec tiež nemal. Tresty hrozia aj ďalším cyklistom. Mimosúťažnú dopingovú kontrolu deň pred začiatkom olympijských hier v Pekingu neabsolvovali ani Matej Slivovský, Martin Liška a Jozef Žabka. Výšky trestov určí disciplinárna komisia Slovenského zväzu cyklistiky. Slivovský sa previnil rovnako ako Jeřábek v prvých dvoch prípadoch, teoreticky mu hrozí trest podľa SME na 27 mesiacov. Obaja dráhari nereagovali v lehote na list Antidopingového výboru SR o porušení pravidiel. Jeřábek so Slivovským už skončili aj v Dukle Trenčín, ktorá patrí pod Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica. "Jaroslav Jeřábek a Matej Slivovský požiadali o rozviazanie pracovného pomeru - nemali požadovanú výkonnosť," uviedol pre SME riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Ľubomír Roško.
Liškovi hrozí asi trojmesačný dištanc za porušenie požiadaviek dostupnosti na mimosúťažné testovanie. Na druhý deň išiel na odber len Žabka a kontrola bola negatívna. Aj preto ho čaká len napomenutie.
Všetci dráhoví cyklisti mali byť podľa monitorovacieho formulára na bratislavskom velodróme, v ten deň tam komisári nikoho nezastihli. Podľa SME začali telefonovať, Jeřábek so Slivovským sľúbili, že sa dostavia na dopingovú kontrolu. Napokon neprišli a potom už ani nedvíhali telefóny. Dráharov sa vybral hľadať tréner Miroslav Burčík, podľa prezidenta SZC Antona Tkáča nedvíhali telefóny ani svojmu koučovi. Neboli ani doma. Po pár dňoch sa objavilo tvrdenie, že Jeřábek so Slivovským 7. augusta mali počas tréningu na dunajskej hrádzi nehodu, utrpeli úrazy a zničili si aj mobily. Ich tréner o tom predložil podľa SME aj lekárske potvrdenie z ošetrenia v jednej z nemocníc, podľa antidopingových kruhov však záznamy o ošetrení cyklistov v onom zariadení neevidujú. Slovenský zväz cyklistiky chce postupovať podľa štandardov UCI a WADA. "V Jeřábkovom prípade je odporúčanie na doživotný a v Slivovského na dvojročný trest. Ak chceme bojovať proti dopingu, a my chceme, musíme tieto odporúčania dodržať," povedal pre SME prezident SZC Anton Tkáč.