Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Katar urobil nečakaný krok, bude mať vlajkonosičku
Zdielať na

Katar urobil nečakaný krok, bude mať vlajkonosičku

Jedna z prvých katarských olympioničiek ponesie vlajku svojej krajiny na otváracom ceremoniáli Hier XXX. olympiády v Londýne. Donedávna nepredstaviteľný krok oznámil Katarský olympijský výbor prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Ženy v tíme? Premiéra

Strelkyňa Bahiya al-Hamadová sa na olympijských hrách zúčastní na základe voľnej karty od Medzinárodnej streleckej federácie a Katarčania ju rovno vybrali za vlajkonosičku. "Som hrdá, že som dostala túto príležitosť. Medzi športovcami z celého sveta ponesiem vlajku svojej krajiny s veľkou pokorou," uviedla al-Hamadová.

Katar spoločne s Brunejom a Saudskou Arábiou doteraz ani raz nevyslal na olympijské hry ženu. Malý, ale na ropu bohatý štát umožnil ženám športovať len nedávno v rámci snahy získať renomé na športovom poli na Strednom východe a zorganizovať futbalové majstrovstvá sveta 2022.

Al-Hamadová bola najúspešnejšou katarskou účastníčkou Arabských hier 2011, keď získala tri zlaté a dve strieborné medaily. Katar budú reprezentovať aj plavkyňa Nada Arkajiová a šprintérka Noor al-Malkiová.

Tlak na moslimské krajiny

Správa o vlajkonosičke katarskej výpravy prichádza krátko po tom, čo Saudská Arábia zatiaľ neoficiálne vyslala signál, že žiadna z jej žien nesplnila nominačné kritériá. Dôležitý sused Kataru preto nebude mať v Londýne športovkyňu, čo sa nepáči medzinárodnému spoločenstvu.

Medzinárodný olympijský výbor ostáva optimistický a so saudskoarabským kráľovstvom o situácii diskutuje. Ďalší moslimský štát Brunej by mal mať vo svojej výprave premiérovo aj ženu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články