Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nezískal rekord, ale uznanie! Súperovi pomohol dokončiť maratón
Zdielať na

Nezískal rekord, ale uznanie! Súperovi pomohol dokončiť maratón

LONDÝN / Bežec Matthew Rees sa vzdal svojho času len 300 metrov pred cieľom. Všimol si súpera, ktorému došli sily a rozhodol sa pomôcť mu do cieľa. Tento šľachetný krok pozoroval aj princ William s manželkou Kate a bratom Harrym.

"Keď som prišiel na poslednú zákrutu, videl som bežca s problémami, nohy sa mu podlamovali. Vždy, keď sa pokúsil vstať, zase spadol na zem,“ spomína 29-ročný bežec Matthew Rees, ktorý pochádza zo Swansea.  

Podal pomocnú ruku

Rees podišiel k bežcovi a snažil sa ho povzbudiť, ale zakaždým keď sa snažil postaviť, bolo jasné, že to sám do cieľa nezvládne. Matthew súperovi podal pomocnú ruku a spolu dokráčali maratón. "Vravel som mu: ‚Poď, my to zvládneme, zvládneme to spolu. Spolu prídeme až do cieľa," povedal po tom, ako skončili na 986. mieste. Na čase mu nezáležalo, chcel iba dokončiť maratón. Napriek zdržaniu ho zabehli za 2:52:26.. Skončili tak v prvej tisícke zo 40 tisíc účastníkov, uvádza britská BBC. 

"Ľudia boli úžasní, povzbudzovali nás až do konca," dodal Rees. Medzi davom bola aj kráľovská rodina, princ Harry, princ William a jeho manželka Kate Middleton. 

Duch maratónu

Bezvládny bežec, David Wyeth, vzdáva hold Reesovi a jeho skutok pokladá za mimoriadne láskavý. "Vyzýval som ho, aby pokračoval, vravel som, prosím neobetuj svoj čas kvôli mne. Ale on zostal so mnou a myslím, že ešte ďalší dobrovoľník sa pridal z druhej strany. Postavil som sa, pomohli mi hore a ja som sa pokúsil pokračovať." 

Rees len skromne dodal, že iba pomohol niekomu v núdzi a je rád, že sa dostal za čiaru a je v poriadku. Iba tým vyzdvihol ducha maratónu a o čom to vlastne je. 

Súvisiace články