Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Peking chce hostiť zimnú olympiádu. Čínaňom nevadí, že nemajú sneh
Zdielať na

Peking chce hostiť zimnú olympiádu. Čínaňom nevadí, že nemajú sneh

Zdroj: Twitter/Beijing 2022

PEKING / Čínsky Peking si robí zálusk na to, že bude prvou metropolou, ktorá bude hostiť letné a zimné olympijské hry. Číňania sa usilujú o usporiadanie zimnej olympiády v roku 2022. V Pekingu pritom ročne v priemere napadnú tri milimetre snehu. Úrady chcú vypumpovať veľkú vodnú nádrž, ktorá je zdrojom obživy miestnych rybárov, a tony vody premeniť na umelý sneh.

Pohoria v pekingskej provincii sú suché. Nesnežilo viac ako dva mesiace a vegetácia je taká malá, že len sťažka dokážu napásť kozy. Dalo by sa povedať, že na usporiadanie zimnej olympiády je prostredie priam nevhodné.

Skepsa ohľadom osudov suchých vrchov ale musí ísť bokom pred túžbou pohlavárov čínskej komunistickej strany. Tej na chrbát dýcha druhá najsilnejšia ekonomika sveta.

Vodná nádrž ako riešenie

Strana rozhodla, že v Číne sa olympiáda aj napriek nevhodnému podnebiu usporiada, informoval The Times. Neprekáža ani fakt, že Čína v zimných športoch nijako nevyniká, a dokonca ani to, že Peking dlhodobo bojuje s obrovským znečistením ovzdušia.

S blížiacim sa termínom, kedy Medzinárodný olympijský výbor rozhodne o usporiadateľstve medzi Pekingom a kazašskou Alma-Atou, začínajú plány Číny naberať jasnejšie obrysy. Nedostatok snehu má podľa Číňanov jednoduché riešenie, ktoré sa skrýva vo vodnej nádrži Jen-čou, píše NY Times.

Ak chcú, tak nech...

Nádrž v súčasnosti slúži na obživu miestnych rybárov. Je dôležitá i pre státisíce ďalších ľudí. Úrady plánujú veľkú časť nádrže vypustiť. Má ísť údajne o stovky tisíc ton vody, ktorú chcú následne využiť na tvorbu umelého snehu.

Schéma olympijských športovísk neďaleko Pekingu,</p><p>

Twitter/NY Times

Číňanom vôbec neprekáža, že vodu či hotový sneh budú musieť k športoviskám dopravovať desiatky kilometrov. "Vláda chce odčerpať vodu, tak nech odčerpá vodu," zhodli sa rybári a miestni obyvatelia odovzdane.

Úspech v roku 2008

Prírodný sneh Čína môže ponúknuť v horskom stredisku v meste Čang-ťia-kchou, ktoré patrí jedno k najznečistenejším v krajine. Ochrancom životného prostredia naviac na megalomanskom projekte vadí predovšetkým fakt, že by sa umelý sneh tvoril z vodných zásob v už beztak suchom regióne.

Svoj ambiciózny projekt Peking prezentuje megalomansky. V sérii počítačových grafík plných zasnežených kopcov, športovcov kĺzajúcich sa po veľkých vrstvách snehu a nádherných miniatúr. Peking sa odvoláva aj na úspech olympiády v roku 2008.

Jasný favorit?

Najväčší favorit zimnej olympiády Oslo z boja o usporiadanie hier odstúpilo. Podľa predbežných správ malo nórske hlavné mesto celkovú známku v hodnotení olympijského výboru 8,9 z 10. Peking bol druhý s 8,3 a Alma-Ata tretia so známkou 7,3.

Favorit by mal byť jasný. Komisári ale Pekingu vyčítajú niekoľko vecí. Prvý je fakt, že väčšina športovísk by musela byť zasnežená umelým snehom. Problémom je aj to, že takmer polovicu z nich by bolo potrebné vybudovať nanovo.

Rozhodnutie padne v júli

Výboru vadí i dlhá vzdialenosť z Pekingu. Do areálu pre beh a skoky na lyžiach a biatlon by športovcom trvala cesta tri hodiny. Nedostatok hotelov v oblasti je minoritným problémom. Naopak fakt, že Čína veľké zimné športové udalosti bežne nehostí, by mohol uškodiť.

Usporiadateľa zimnej olympiády vyberú na 127. zasadaní Medzinárodného výboru 31. júla 2015 v Kuala Lumpur.

Najčítanejšie